StoryEditorOCM
DubrovnikPLAN SAMO NAČELAN, ALTERNATIVE NEMA, ODVAJANJE OTPADA JOŠ NIJE ZAŽIVJELO

GOSPODARENJE OTPADOM Grabovice, možeš ti to podnijeti...

Piše DV
16. svibnja 2018. - 21:54

Rasprava o Planu gospodarenja otpadom za razdoblje od 2018. - 2023. ne ide u očekivanom smjeru. Nakon što je Plan predstavila Nikolina Bakšić, otvorena je rasprava koja je započela izjavom HNS-ovog Miha Obradovića kako neće galsati za Plan jer smatra da se samo produžuje aktualno neriješeno stanje.

"Ovo nije problem samog Grada, nego i okolnih općina i smatram da će nas ovo u budućnosti debelo koštati." Franković je odgovorio kako ne može vjerovati da netko neće glasati za Plan jer su nam na raspolaganju značajna EU sredstva, no glasanje je prvi korak ka povlačenju sredstava. "Plan predviđa zatvaranje Grabovice, a zašto to dosad nije učinjeno - to neka netko drugi odgovori!", zaključio je Franković, dodajući kako je to trenutačno jedino mjesto za odlaganje otpada, što do kraja godine mora prestati.

Za Plan nisu ni u SDP-u čiji je vijećnik Jadran Barač predložio da se on malo bolje doradi, pa će ga SDP tada podržati. DDS-ovci će Plan ipak podržati jer znaju kako se to mora napraviti za povlačenje sredstava, ali i jer su nam svi rokovi već davno prošli. "Nije to samo greška Grada nego i Hrvatske, a Čistoća će, nadam se, ubrzati sve te procese", dodala je Terezina Orlić (DDS). Spominjalo se i kako zatvaranje Grabovice dolazi automatizmom s otvaranjem Centra za gospodarenje otpadom, što bi bilo spominjano Lučino razdolje, oko kojeg se godinama lome koplja, jer struka smatra kako to nije adekvatna lokacija. 

Ovo nije plan koji razmatra poziciju županijskog centra za odlaganje otpada, on je činjenica koja će se dogoditi neovisno o tome. Krajnji rok nije definiran - rekla je zamjenica gradonačelnika Orlanda Tokić. Srđevac Ljubomir Nikolić vratio je raspravu na Lučino razdolje odnosno činjenicu da ono stoji u Planu, što je nerealno. Uostalom, dodao je Nikolić, prema onome što znamo, onakva vrsta otpada koja bi se proizvela ne bi se mogla otkupljivati.

Plan predviđa nekoliko reciklažnih dvorišta na lokacijama van grada, na što je Nikolić apelirao na organizirano prikupljanje glomaznog otpada posebno za stanovnike gradske jezgre, ali i drugim dijelovima grada, jer ne mogu svi voziti otpad u reciklažna dvorišta.

"Mi ćemo postati civilizirani onda kad nam ne bude padalo na pamet ubaciti miješani komunalni otpad u kontejner za papir, a dotad - moramo to naučiti, inače sve to nema smisla", zaključio je HSS-ov Vido Bogdanović, sumirajući situaciju s odlaganjem otpada. Rasprava je ovo koja se rastegnula iako je već bilo prilike za detaljnu analizu i raspravu, pa će ova točka dnevnog reda potrajati dulje nego vijećnička pitanja, a razlog je, slažu se vijećnici, upravo nedovoljno razrađen Plan, koji je ipak, većinom glasova, na koncu prihvaćen.

26. travanj 2024 22:19