StoryEditorOCM
DubrovnikSANACIJA MJEŠOVITE KANALIZACIJE

PET DO PODNE Masnoće su zagušile odvodnju, reagiralo se u zadnji čas

Piše DV
16. ožujka 2018. - 17:13

Dubrovčanima je u petak predstavljen u Hrvatskoj jedinstven način sanacije kanala mješovite odvodnje unutar spomeničke jezgre.
Predstavnik izvoditelja sanacijskih radova, Tonći Janković iz tvrtke Anafora, novinarima je rastumačio zatečeno stanje i sve faze sanacije. Anafora već ima iskustva s radovima na povijesnih sustavima odvodnje poput sanacije Svetog Stefana ili podzemnih kanala Dioklecijanove palače, koji su se pokazali manje zahtjevnima od Starduna.


Anaforin tim kroz istražne radove koji prethode izradi projekta, čišćenje i detekciju oštećenja i arheološki nadzor radi pod okriljem konzervatora.

- Projekt s otvaranjem sondi mogao je krenuti u momentu kada smo se oslobodili ogromnih naslaga masnoća koje su vam plivale po kanalu na ušću zbog čega su nastajali problemi. Čini mi se da je ovo bio zadnji momenat da se nešto poduzme - naglasio je Janković i najavio lasersko skeniranje 204 metra dugog kanala koji se dijeli na istočni i zapadni sliv, a uglavnom je izrađen kao suhozid opterećen fekalnim i oborinskim vodama. Rezultati istraživanja će se pohraniti u arhivu kako bi za eventualne buduće zahvate. Predstavnik Anafore apostrofirao je dionicu kod Orlandovog stupa gdje kanal ne može podnijeti jače oborine zbog popunjenosti talogom na četiri petine zapremine.

- Dok smo čistli masnoće, bilo je samo pet centimetara slobodnog prostora, a kamerama uopće nismo mogli vidjeti taj prostor – rekao je Janković i otkrio kako je uzvodno stanje još gore.

- Nakon čišćenja, kanal će biti vodonepropusan, bokovi obloženi specijalnom keramikom, protok fekalnih voda će biti brz, a erodirane fuge će se utiskivati kroz kontrolu tlaka - pojasnio je Janković dodavši kako su noćni radovi iznimno složeni i obavljaju se uz korištenje granula koje neutraliziraju neugodne mirise.

Stručnjak iz Anafore preporučio je gradskoj upravi Dubrovnika da se ozbiljno pozabavi rješavanjem izljeva otpadnih voda iz sve brojnijih restorana koje začepljuju sustav.

Gradonačelnik Franković je pojasnio kako je posao bio zahtjevan i osjetljiv te pun nepoznanica, dok je direktor Vodovoda, Lukša Matušić, iskazao zadovoljstvo s radovima koji se usprkos lošim vremenskim uvjetima uspješno obavljaju.

 

26. travanj 2024 06:15