StoryEditorOCM
DubrovnikOBRED PROČIŠĆENJA CRKVE SVETOG IGNACIJA NA JEZUITIMA

BISKUP O 'ĐAVOLJOJ KUŠNJI' "Hvala vam što večeras s Isusom sabirete ono što su neki pokušali raspršiti"

Piše DV
8. ožujka 2018. - 21:51

Crkva svetog Ignacija na Jezuitima večeras je bila doslovce prepuna za sve vjernike koji su, na poziv biskupa dubrovačkog Mate Uzinića, došli svojim prisustvom i molitvom 'pročistiti' prostor crkve, blagosloviti ga i pripremiti za redovno održavanje svetih misa, ali i za nadolazeći blagdan Uskrsa.

Nakon golišavih fotografija snimljenih po dubrovačkim crkvama proteklih dana nije se prestalo komentirati, najčešće u negativnom kontekstu, o cijelom događaju. Sporna je dozvola odnosno dopuštenje i funkcioniranje crkava kao 'otvorenih', božjih prostora, odnosno cilj s kojim je fotograf i snimateljska ekipa berlinske tv i filmske akademije odlučila snimanja i fotografiranja napraviti baš na takav način, kao i samo nago tijelo modela. Društvene mreže još uvijek gore od komentara, oglasila se Biskupija, dubrovački gradonačelnik i župan, i na koncu i Policijska uprava Dubrovačko-neretvanska, a Dubrovčani su večeras svojim dolaskom u crkvu na Jezuitima pokazali što o svemu misle.

Obred 'pročišćenja' crkve ali i duša vjernika, obavio je biskup Uzinić, obavljen je najprije euharistijskim klanjanjem, razmišljanjem i molitvom svećenstva i vjernika, uglavnom pokajnički na koljenima i u potpunoj tišini, a potom i škropljenjem, te pjesmom i propovijedi.

Redala su se evanđelja po Jeremiji i Luki, o izdaji, a potom i o istjerivanju đavla iz čovjeka, čime je biskup skrenuo pozornost na stvarno ime večerašnje službe. Naglašavao je neprekidnu kušnju kojoj je bio izložen Isus i s kojom se vjernici susreću i danas. Bez vjere i predavanja do kraja, do križa, naglasio je Uzinić, ne možemo se boriti s đavlom.

"Hvala što ste s Isusom, hvala što večeras prisustvujete i zajedno s njime sabirete ono što su neki pokušali raspršiti", rekao je biskup Uzinić, završavajući propovijed. Crkva svetog Ignacija od večeras pa nadalje nastavit će s redovitim bogoslužjima, najavljena je drugačija kontrola nad dubrovačkim crkvama koje su inače bez osobitog nadzora i otvorene za svakoga, a pravne posljedice za sudionike događaja, prije nekoliko dana su najavili iz Biskupije, nisu ni blizu završene.

26. travanj 2024 05:20