StoryEditorOCM
DubrovnikBIT ĆE PARA, BIT ĆE APARTMANA, ALI...

GRAĐEVINSKI ŠUT ZATRPAO PELINE Komunalci, gdje ste?

21. veljače 2018. - 17:36

Već tri mjeseca, s promjenjivim intenzitetom, na predjelu Pelina, u povijesnoj jezgri Grada, traju opsežni građevinski radovi. Kako neslužbeno doznajemo, to privatni investitori preuređuju kupljene objekte u apartmane. Navodno, riječ je o preuređenju više kuća: po jednima tri a po drugima čak pet kuća u apartmane koji su već oglašeni na nekim od specijaliziranih internet stranica za booking smještaja.

Ne priječimo nikome pravo da dvoju nekretninu preuređuju na način kako žele pod uvjetom da se vanjski izgled ne mijenja i tako ne oštećuje kulturno- povijesna baština. Dok požuruju izvođače, vlasnici u mislima već zbrajaju i oduzimaju novce i kalkuliraju hoće li već nakon prve ili druge setzone otplatiti sva financijska ulaganja.

Nije ovo priča (samo) o tome hoće li apartmani "istjerati Dubrovčane" iz povijesne jezgre. Nakon prvog graditeljskog vala početkom ovog stoljeća, drugi val je još teže zaustaviti i sve govori da će nakon toga u Gradu živjeti tek nešto više od tri stotine stanovnika...

Ono što nas smeta nisu radovi nego stav investitora koji sav građevinski otpad ostavljaju na hrpama duž ulice Peline. Od ulaza na tvrđavu Minčeta pa skoro do Buže, niklo je nekoliko odlagališta koja su već narasla u prave brežuljke od kojih je najstariji tu već puna tri mjeseca. I uporavo je to ono što zabrinjava; taj stav investitora: "mi gradimo, a gradska uprava nek' naloži poduzeću Čistoća odvoz tog otpada. Nemamo što posebno platiti jer ćemo im s boravišnom taksom, pojačanom vanpansionskom potrošnjom i ostalim turističkim troškovima sve preplatiti i opravdati angažman Čistoće."

Ovo je poziv i komunalnim redarima za dodatni angažman. I što na kraju reći? Iako je riječ o nemalim iznosima, sve govori da će biti novca. I apartmana. Ali, hoće li biti... gospara, Dubrovčana?        

26. travanj 2024 09:38