StoryEditorOCM
DubrovnikPROJEKT PROČISTAČA PREDSTAVLJEN MINISTARSTVU I KONZULTANTIMA

Pročistač u Lapadu, obrada mulja na Osojniku-slijedi procjena utjecaja na okoliš

Piše DV
22. studenog 2017. - 18:12

"U pripremi EU projekta Dubrovnik: „RAZVOJ VODNO-KOMUNALNE INFRASTRUKTURE DUBROVNIK“ jučer je u Zagrebu ostvaren značajan napredak. Konzultant Vodovoda Dubrovnik, tvrtka Hidroprojekt-Ing i Wyg international prezentirali su projektni prijedlog Posredničkom tijelu razine 1 (Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, Upravi vodnoga gospodarstva) i Posredničkom tijelu razine 2 (Hrvatskim vodama), kao i konzultantima Jaspersa zaduženima za kontrolu velikih projekata. Prihvaćen je predloženi obuhvat projekta, odnosno dobiveno je zeleno svjetlo da se projektni prijedlog uputi na procjenu utjecaja na okoliš" - javljaju iz Vodovoda Dubrovnik.
Dodaju kako projekt nosi značajna ulaganja u unaprjeđenje vodoopskrbe, no da je 'specifičnost projekta bilo iznalaženje prihvatljive varijante lokacije uređaja za pročišćavanje te prihvatljivog načina rješavanja mulja s uređaja za pročišćavanje'. Ishođene su Jaspers smjernice za dokazivanje ovih pitanja te je dorađena opcijska analiza različitih rješenja sustava odvodnje i pročišćavanja za aglomeraciju Dubrovnik. Provedeno je, dodaju, s Gradom i i Upravom Vodovoda, 'savjetovanje s javnošću', a rezultat je konačni odabir uređaja za pročišćavanje - postavit će se u Lapadu dok će obrada mulja biti na lokaciji Osojnik. Ono što slijedi jest provođenje postupka procjene utjecaja na okoliš koja bi trebala biti završena za 8 mjeseci, a prijava projekta planirana je do konca 2018. godine, čime bi se osiguralo korištenje sredstava Europske unije.
"Financiranje projekta predviđeno je: sredstva Europske unije 70%, a nacionalna sredstva 30% (JLS 10%, Hrvatske vode 10% i državni proračun 10 %. Procijenjena ukupna vrijednost projekta 590 milijuna kuna (80 milijuna eura).", obavijestili su iz Vodovoda.

27. travanj 2024 03:15