Županija Dubrovnik

POVODOM SVJETSKOG DANA DIJABETESA

Učenici Medicinske škole predstavnicima naše županije održali edukativnu prezentaciju

POVODOM SVJETSKOG DANA DIJABETESA

Povodom Svjetskog dana šećerne bolesti učenici 4.B razreda Medicinske škole Dubrovnik, buduće medicinske sestre i tehničari opće njege održali su predstavnicima Dubrovačko- neretvanske županije prezentaciju o dijabetesu. Među onima koji su odslušali kratki tečaj o dijabetesu bili su i zamjenici župana Žaklina Marević i Joško Cebalo te djelatnici Dubrovačko-neretvanske županije. Također, upriličeno je i prigodno mjerenje razine šećera u krvi kao i mjerenje krvnog tlaka.

Kako su učenici u svojim prezentacijama naglasili, dijabetes je danas izuzetno raširena bolest, a stručnjaci razlikuju Tip 1 i Tip 2 te bolesti. Neki od simptoma su učestalo mokrenje, prekomjerna žeđ, stalna glad, gubitak težine te zamagljen vid. Kod Tipa 1 simptomi su nagli, dok kod Tipa 2 simptomi nastupaju u blažem intenzitetu.

Normalna vrijednost šećera u krvi je između 3,6 i 6,1 mmol/l, a liječenje bolesti uključuje edukaciju, pravilnu ishranu, tjelovježbu i antidijabetike.

Recimo i to da su učenici posjetili djelatnike županije pod pratnjom i vodstvom profesora dr.med Lane Ferizović- Karađole te dr.med Šime Karađolea.

Naslovnica Dubrovnik

Najčitanije

Najnovije