StoryEditorOCM
DubrovnikU PLAVOJ SALI BOLNICE

POZIV, A NE POSAO Dubrovačke primalje obilježile svoj dan

Piše Tea Stjepović
5. svibnja 2017. - 18:24

Primalje Opće bolnice Dubrovnik danas su obilježile Međunarodni dan primalja. U Plavoj sali bolnice tim je povodom održana radionica 'Upoznajte svoju primalju', te prigodni domjenak na kojem su govorili ravnatelj OB Dubrovnik Marijo Bekić, ginekolog Ilija Krmek, glavna sestra ginekologije Sabina Dilberović, te predsjednica primalja Dubrovačko-neretvanske županije Ivana Vlašica.

Ravnatelj Bekić se zahvalio primaljama rekavši da to ne radi samo kao ravnatelj, već i kao otac kojem se troje djece rodilo u dubrovačkoj bolnici. Bekić se posebno pohvalio tečajevima i novitetima u bolnici. 'Odnedavno je uvedena praksa bezbolnih poroda s epiduralnom anelgezijom i desetak trudnica je već prošlo kroz tu proceduru i na njihovo zadovoljstvo nisu imale posebnih traumatičnih iskustava', kazao je Bekić, te dodao da se u njihovoj organizaciji odvijaju i mjesečni tečaji za trudnice kroz koji se one upoznaju sa svim fazama trudnoće.

Glavna sestra Sabina Dilberović je rekla da su primalje potrebnije nego ikad, te je zahvalila trudnicama koje su izdvojile svoje slobodno vrijeme i došle na radionicu, a oni će im zauzvrat otvoriti vrata rodilišta i dati im sve potrebne savjete, kao što to uvijek rade. 'Velika je važnost suradnje između trudnica i primalja, možda baš danas upoznaju svoju primalju', rekla je Dilberović.

Ginekolog Krmek se osvrnuo na nahodište koje je postojalo u Dubrovačkoj Republici. 'O ostavljenoj djeci su brinule časne sestre koje su bile plaćene od Republike, i to je povijesno prva osoba plaćena od države za brigu o novorođenčadi', kazao je Krmek i dodao da je danas primalja žena koja zna teoriju, ali iz knjige se ne može to naučiti, već je potrebno iskustvo. 'Naše primalje su pohvaljene od svih kolega koje dolaze dvije i pol godine iz Rijeke, Pule, Varaždina i Zadra. Trudit ćemo se održati taj nivo, a ići ćemo i naprijed', poručio je Krmek.

Primalja Ivana Vlašica je rekla da ovo nije posao već poziv jer sudjeluju u dolasku novoga života na svijet. U dubrovačkoj bolnici radi 17 primalja, a plan je do kraja godine zaposliti još dvije primalje.

25. travanj 2024 07:45