StoryEditorOCM
DubrovnikKAZALIŠTE MARINA DRŽIĆA

TIŠINA MOLIM! Uz kadrove Dubrovnika iz 1938. otvoreno drugo izdanje filmske manifestacije

Piše PSD.
25. travnja 2017. - 01:27

Projekcijom kratkometražnog filma "Dubrovnik: grad Sv. Vlaha" redatelja Maksa Kalmića u Kazalištu Marina Držića sinoć je otvoreno drugo izdanje manifestacije "Tišina molim! - Film i Grad od 1919." Prikazani film snimljen je 1938. u Dubrovniku, a smatrao se izgubljenim sve do prije par godina kada je pronađen u arhivi Jugoslavenske kinoteke u Beogradu tako da ga je dubrovačka publika nakon skoro 80 godina od nastanka dobila priliku pogledati.

Upravitelj Jugoslavenske kinoteke, Aleksandar Erdeljanović rekao je par riječi filmu i redatelju. Kazao je kako je film jedan od posljednjih filmova snimljenih u Kraljevini Jugoslaviji, ali i jedan od redateljevih posljednjih filmova. Zanimljivo je kako je dokumentarac prikazan publici u New Yorku na Svjetskoj izložbi 1939. Nažalost, Kalmić je kao Židov postao jedan od prvih žrtava nacističkog režima u Beogradu 1941.

Manifestaciju je otvorila pročelnica Upravnog odjela za kulturu i baštinu pri Gradu Dubrovniku, Ana Hilje.

Fokus unutar zadane teme ovogodišnje manifestacije usmjeren je na razdoblje jugoslavenske kinematografije, koje je za Dubrovnik kao lokaciju snimanja bilo vrlo značajno. Predavanje na temu 'Filmski Dubrovnik i povijesni horizonti: od represije do ekonomije' održat će poznati hrvatski filmski kritičar, professor povijesti i v.d. ravnatelja Hrvatskog audiovizualnog centra, Daniel Rafaelić. Poseban gost ovogodišnje manifestacije je predsjednica španjolske filmske komisije Pilar Querol Fernandez od koje ćemo čuti iskustva Španjolske kao filmske destinacije u panel diskusiji o filmskom turizmu. Uz nju će na panelu sudjelovati Daniel Rafaelić, predstavnik festivala Kinookus Ivan Viđen i predstavnica Turističke zajednice Grada Dubrovnika Jelka Tepšić

U sedam dana festivala posjetitelji će imat priliku pogledati projekcije filmova snimljenih u Dubrovniku s hrvatskim i engleskim titlovima, među kojima se posebno ističe nacionalna premijera indijskog akcijskog hita ‘‘Fan’’ koji je snimljen u Dubrovniku 2015. Program nudi i besplatnu filmsku turu ‘’Tragom Oscara’’ po gradu uz pratnju licenciranog vodiča, dječju utrku, filmski kviz u suradnji sa udrugom Bonsai i Art radionicom Lazareti, slušaonicu filmske muzike, radionicu za djecu “Set dizajn”, a druga lađa u Lazaretima bit će posebno preuređena, u suradnji s gastro shopom Pomalo, za potrebe festivala u kino kavanu.

26. travanj 2024 03:25