StoryEditorOCM
DubrovnikSNAĐI SE, DRUŽE: GRADONAČELNIK SAM PROTIV TORCIDE MOKOŠICA

Policija odbila Vlahušićev zahtjev za pružanjem pomoći u brisanju murala

Piše Silvia Rudinović
24. prosinca 2016. - 09:48

Policija ne želi sudjelovati u brisanju murala Torcide Mokošica i Udruge branitelja Dubrovnika, na ulazu u najveće prigradsko naselje, unatoč službenom i potom javno upućenom pozivu gradonačelnika Andra Vlahušića. Pripadnici Torcide Mokošica i njihovi simpatizeri prije dva dana su polijevanjem vodom i uljem te pasivnim otporom spriječili radnike u 'brisanju' murala s amblemima gardijskih brigada koje su branile Dubrovnik i oslobađale dubrovačko područje u Domovinskom ratu.
- Policijska uprava odbila je zahtjev Grada Dubrovnika za pružanje pomoći, budući da u konkretnom slučaju nisu ispunjeni uvjeti iz članka 7. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima – stoji u odgovoru iz ureda Tonćija Radibratovića, pročelnika Policijske uprave dubrovačko-neretvanske.
U spomenutom članku Zakona stoji kako policija, na zahtjev suda, državnog odvjetnika, državnog tijela ili pravne osobe s javnim ovlastima, pruža pomoć ako se pri izvršenju njihovih akata opravdano očekuje pružanje otpora. U tom članku dalje piše kako načelnik policijske uprave može odbiti zahtjev kada on ne sadrži činjenice koje ukazuju na opravdanost očekivanja pružanja otpora.
Pripadnici Torcide Mokošica, uz potporu Udruge branitelja Dubrovnika, murale je počela oslikavati nedugo nakon najave gradske uprave da će te goleme zidove na ulazu u Novu Mokošicu ukrasiti muralima poznatog grafitera umjetničkog naziva Lunar, koji je svoju umješnost u ovom naselju nedavno pokazao oslikavši površinu u blizini mokoške škole, na temu Ratova zvijezda. Vlahušić nije odustao od svoje vizije ulaza u Novu Mokošicu davši izjavu kako naselje ne zaslužuje izgled vojarne i potom zatražio zaštitu policije prilikom bojanja novonastalih murala s amblemima dubrovačke 163. brigade HV-a, HOS-a, Specijalne jedinice policije Grofovi i Odreda naoružanih brodova. Izjavio je da od svoje namjere neće odustati, pa je tako u četvrtak, bez policijske pratnje poslao radnike da 'brišu' murale, no taj je pokušaj propao.
- Ako policija dođe, Torcida i mi nećemo ulaziti u sukobe. To je sigurno. Valjda će se naći netko pametan, pa postaviti pitanje, zbog čega sada smetaju grafiti gardijskih brigada kad u posljednjih 20 godina nitko ništa nije napravio sa silnim grafitima koji niču po zidovima Mokošice – kaže Dubravko Čikor, potpredsjednik Udruge branitelja Dubrovnika.
Tvrdi kako u četvrtak nitko nije ni taknuo radnike koji su došli 'prepiturati' grafite. Stotinjak 'branitelja murala' mirno je stalo uz sporni zid čak dva sata i tu je cijeli slučaj završio. Tvrdi kako im nije namjera sukobljavati se s policijskom ili bilo kim drugim. Čikor, poznati hrvatski automobilist, poziva još uvijek aktualnog gradonačelnika da prošeta Mokošicom kako bi posvjedočio mnogobrojnim problemima stanovnika ovog naselja.

26. travanj 2024 11:28