StoryEditorOCM
DubrovnikOKRUGLI STOL O MENTALNOM ZDRAVLJU

Psihički bolesnici najduže ostaju u bolnici

Piše DV
9. prosinca 2016. - 11:56

U organizaciji Udruge za zaštitu prava psihijatrijskih pacijenata i unapređenje duševnog zdravlja i kvalitete života Lukjernica, u četvrtak je održan okrugli stol na temu Uloga volontera i zajednice u provođenju izvaninstitucionalne brige o mentalnom zdravlju. 
Gosti izlagači bili su predstavnici zagrebačke udruge Ludruga koja se bavi psihičkim zdravljem u zajednici, viši savjetnik u Odjelu za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Grada Dubrovnika Marko Grgurević, predstavnica Udruge za razvoj civilnog društva Bonsai Anja Marković te ispred udruge Lukjernica stručna suradnica Mira Šejtanić i predsjednica Jadranka Vlatko.
Iako nastala 2012., Udruga Ludruga s dubrovačkom javnosti je podijelila svoje iznimno bogato i vrijedno iskustvo rada koje se najvećim dijelom oslanja upravo na volonterski rad svojih članova, stoji u dopisu koji potpisuje Mira Šejtanić iz Lukjernice. 
Cilj udruge Ludruga je razvoj psihičkog zdravlja u zajednici, razbijanje tabua, stigme, osvještavanje javnosti o postojanju drugačijih načina i sustava koji se puno efikasnije nose s problemom postizanja psihičkog zdravlja.
Briga o mentalnom zdravlju gorući je problem u Hrvatskoj s obzirom na činjenicu da su osobe s psihičkim oboljenjima vodeća skupina u Hrvatskoj prema broju dana provedenih u bolničkom liječenju, a najveći broj tih hospitalizacija odnosi se na stanovništvo u radno aktivnoj dobi.
Manifestacija se nastavlja danas, 9. prosinca projekcijom dokumentarnog filma „Otvoreni dijalog“ i tribinom nakon projekcije filma pod nazivom „Psihijatrija u zajednici“ u prostorijama DURE, Branitelja Dubrovnika 15, u 15:30 sati. Film će prikazati inovativan pristup akutnim psihičkim krizama po finskoj metodi kojom se smanjuje hospitalizacija, konzumacija lijekova i recidivizam. Završna aktivnost manifestacije je iskustvena radionica „Grupa uzajamne psihičke podrške“ koja će se održati u subotu, 10. prosinca u prostorijama Udruge Lukjernica, Nikole Božidarevića 10/1 u 10:30 sati kojom će Udruga Ludruga iznijeti svoj primjer prakse koji uspješno primjenjuje već 3 godine i s oboljelima i s članovima njihovih obitelji. 
                                                                                                                                        
 

26. travanj 2024 18:19