StoryEditorOCM
DubrovnikSIGURNOST U PROMETU

ZAJEDNIČKA MOLITVA Dubrovčani odali počast stradalima na cesti

Piše DV
20. studenog 2016. - 20:57

Udruga Sigurnost u prometu Dubrovnik obiljažila je danas Svjetski dan sjećanja na stradalnike u prometnim nesrećama.
Zajedničkom molitvom pripadnika različitih vjeroispovijesti, polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća okupljeni su iskazali pijetet prema žrtvama nesreća u prometu, te im odali počast minutom šutnje kod Spomenika Sv. Papi Ivanu Pavlu II ispred Crkve Sv. Križa u Gružu.

Predsjednik Udruge Denis Pavela poziva sugrađane da se priključe akciji i večeras zapale svijeću u prozoru između 18 i 20 sati u znak sjećanja na sve žrtve u cestovnom prometu.

- Nažalost, gotovo svatko poznaje nekoga tko je bio žrtva u cestovnom prometu, pa neka u tom razdoblju barem u mislima budemo sa njima. Kao prethodnih godina, još milijun ljudi je ove godine poginulo na svjetskim cestama, koji će biti zapamćeni od njihovih obitelji i prijatelja na ovogodišnjem Svjetskom danu sjećanja na žrtve u cestovnom prometu, zajedno s više milijuna ozlijeđenih u prometnih nesrećama - kažu iz Udruge i napominju da se 20. studeni 2016. obilježava kao dan sjećanja u cijelom svijetu.

U Hrvatskoj organizaciju Svjetskog  dan sjećanja provodi udruga Sigurnost u prometu, uz visoko pokroviteljstvo Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović na središnjem događaju u Zagrebu.

Prošle godine je obilježeno 20 godina Svjetskog dana sjećanja na žrtve u cestovnom prometu.Njegovim obilježavanjem nastoji se stvoriti globalnu kulturu pravilne upotrebe ceste i bolju sigurnost u prometu za sve sudionike. Kroz sjećanje na one prijatelje i rođake, koji su stradali u prometu, podiže se svjesnost svih sudionika na značaj odgovornog ponašanja u prometu na cestama.

- Kroz ovaj dan također nastojimo potaknuti vlade i nadležne institucije na bolje preventivne programe, ozbiljnu dubinsku analitiku i istraživanje uzroka nesreća, kao i donošenje efikasnih mjera za smanjenje rizika, kroz civilni, pravni ili medicinski ili socijalni sektor djelovanja i utjecaj na sigurnost cestovnog prometa - piše Denis Pavela u ime Udruge Sigurnost u prometu.

26. travanj 2024 15:42