StoryEditorOCM
4 kantunaŠTO SE DOGAĐALO...

Sud u Puli ukinuo presudu Kurtoviću i njegovom ocu jer je nejasna, a odvjetnik tvrdi: ‘Jedan od oštećenika je radi naplate nokautirao Gordana na cesti‘

Piše Božana Sviličić
4. rujna 2023. - 20:32

Smatrajući da je nejasna i proturječna samoj sebi, Županijski sud u Puli djelomično je ukinuo presudu kojom je Ante Kurtović (43), najpoznatiji akter zadarske ‘afere leasing‘ proglašen krivim, a njegov otac Gordan (72), poznati radijski voditelj u mirovini, oslobođen optužbi.

Na Općinskom sudu u Zadru 2020. godine Kurtović je osuđen na tri godine zatvora jer je tijekom 2014. i 2015. godine, dok mu je u tijeku bilo suđenje na zadarskom sudu za “leasing” ponovio - ‘istu priču‘, no ovaj put, prema optužnici, uz pomoć oca. Zainteresiranim kupcima nudio je na prodaju razne rabljene automobile po cijenama povoljnijim od njihove stvarne cijene, pokazivao im automobile uglavnom prethodno unajmljene u renta-a-caru, uzimao predujam, no nikad obećane automobile nije im isporučio.

- Ispitujući pobijanu presudu ovaj sud je utvrdio da je ostvarena bitna povreda odredaba kaznenog postupka jer je izreka presude nejasna i proturječna samoj sebi obzirom da postoji proturječje između točke 1. i toč. 7. prvostupanjske presude u pogledu produljenog kaznenog djela protiv imovine - prijevare. Naime, prvostupanjskom presudom je 1. okrivljenik Ante Kurtović oglašen krivim za počinjenje ovog kaznenog djela, a za koje je 2. okrivljenik Gordan Kurtović oslobođen optužbe. Identičan je opis kaznenog djela za koje je 2. okrivljeni Gordan Kurtović oslobođen optužbe pa stoga je na opisani način navođenjem supočiniteljskih u osuđujućem dijelu presude kao i istih radnji u oslobađajućem dijelu presude izreka presude postala nejasna i proturječna samoj sebi. Ostalo je nejasno da li je sud utvrdio da bi 2. okrivljenik zajedno i u dogovoru sa 1. okrivljenikom počinio na opisani način ovo kazneno djelo – navodi se u obrazloženju Županijskog suda u Puli koji je ukinuo i vratio na ponovno suđenje prvostupanjsku presudu Općinskog suda u Zadru u osuđujućem i u oslobađajućem dijelu u odnosu na to kazneno djelo. Uz to je kaznu od tri godine, Anti Kurtoviću preinačio na kaznu od dvije godine i dva mjeseca zatvora.

Pulski sud je donio tu odluku nakon žalbe Općinskog državnog odvjetništva u Zadru na oslobađajući dio presude i to u odnosu na Antu Kurtovića zbog kaznenog djela utaje, te presude i u odnosu na Gordana Kurtovića zbog produljenog kaznenog djela prijevare, kao i zbog odluke o kazni s prijedlogom da se pobijanu presudu ukine i vrati na ponovno suđenje.

Boris Jukić, odvjetnik Ante Kurtovića žalio se kako je prvostupanjski sud, iako je vrlo detaljno analizirao provedene dokaze, propustio utvrditi odlučnu činjenicu u pogledu radnji koje je Kurtović poduzimao nakon što je dobio određenu imovinsku korist od oštećenika jer te radnje ukazuju da nije imao namjeru pribaviti sebi imovinsku korist na štetu oštećenika. Naveo je kako je Ante Kurtović kroz te radnje oštećenicima i vraćao određeni dio koristi koju je stekao. Smatra i da prvostupanjski sud nije cijenio motiv oštećenika koji su htjeli koristeći poznanstvo sa ocem doći do Ante i preko njega doći do osobnih vozila ispod stvarne cijene jer za kupovinu takvih vozila nisu imali dovoljno sredstava.

Odvjetnik Gordana Kurtovića, Tihomir Rubeša, posebno je istaknuo da je njegov branjenik u to doba bio star preko 60 godina i izrazito nagluh sa slušnim aparatom pa da se postavlja i pitanje što je uopće od svih tih dogovora i čuo. U pogledu navoda da bi znao za namjeru sina da prevari oštećenike rekao je kako se radi o odnosu oca i sina i da je teško životno očekivati da bi jedan otac mogao vjerovati da njegov sin ima takve namjere i da neće ispuniti ono što obećava.

Smatra da je motiv oštećenika koji terete Gordana Kurtovića namjera da barem od njega naplate imovinsku korist jer su svjesni da od Ante Kurtovića to neće nikada uspjeti. Naveo je kako je jedan od oštećenika čak njegovog branjenika radi naplate tih potraživanja i nokautirao na cesti.

Ante Kurtović je prvi put uhićen 2009.godine kada se sam predao policiji u strahu za život. Progonili su ga ljudi koje je prevario, a policija ga je osumnjičila da je od 2005. do 2009. godine, od osoba zainteresiranih za kupnju vozila marke audi i VW u gotovini, dobivao 50 do 60 posto vrijednosti vozila koje su željeli kupiti, a koje je prethodno od prodavatelja preuzimao na temelju ugovora o leasingu na ime članova svoje obitelji i prijatelja. Kupcima nije davao vozila u njihovo vlasništvo, nego na korištenje uz obećanje da će u dogledno vrijeme stvarni kupac biti upisan kao vlasnik. Nakon toga nastavio je otplaćivati rate leasinga od novca koji je dobivao od sljedećih naručitelja vozila.

On i još petorica oslobođeni su optužbi 2020. godine na Županijskom sudu u Zadru. Vrhovni sud je, međutim, ukinuo tu presudu i vratio slučaj ‘skupini‘ na novo suđenje zaključivši kako je zadarski sud propustio s dovoljnom pažnjom razmotriti sve relevantne dokaze i dovesti ih u međusobnu vezu. Čak 52 slučaja prevare za koje je bio optužen Ante Kurtović delegirane su tada Općinskom sudu u Zadru gdje je Kurtović osuđen na četiri godine i deset mjeseci zatvora.

Uz sve to, zadarsko tužiteljstvo 2016. godine podiže još jednu optužnicu koja je taj put obuhvaćala i Kurtovićevog oca Gordana.

Kurtović se teretio da je tijekom 2014. i 2015. godine, uz pomoć oca, zainteresiranim kupcima nudio na prodaju razne rabljene automobile po cijenama povoljnijim od stvarne cijene.

Nakon što je, prema optužnici, Gordan Kurtović svom prijatelju oštećenom D. V. predočio da mu njegov sin može povoljno nabaviti novo vozilo po njegovom izboru, zajedno su otišli u kuću oštećenog, gdje su mu obojica lažno predočili da Ante Kurtović ima dužnika koji mu ne mogu vratiti novac, ali da imaju nove automobile koje treba prodati.

Tražili su od D.V.-a da pomogne Anti Kurtoviću kojem je trebao novac na način da kupe ovakav automobil uz povoljnu cijenu.

Garantirali su oštećenom i njegovoj supruzi kao starim prijateljima, da bi ova kupoprodaja bila potpuno čista i da se sada ne radi o nikakvoj prijevari, obzirom da su oni znali za kazneni postupak koji se vodi protiv Ante Kurtovića. Oštećeni je pristao te su se dogovorili da će Ante pod račun uzeti oštećenikovo polovno vozilo Kia za koje su dogovorili da vrijedi 13 tisuća eura. Nakon toga su Ante i njegov otac otišli u kod oštećenikovog prijatelja, također oštećenog Ž. M., gdje su mu ponovili istu priču da će mu Ante nabaviti povoljno novo vozilo i uzeti pod račun njegov Audi A4 za koji su dogovorili vrijednost od 10 tisuća eura,.

Za ‘Kiu‘ je od G. M. na ime kupoprodajne cijene dobio 40 tisuća kuna, te je predao zajedno sa svom dokumentacijom potrebnom za prijenos vlasništva, a G. M. je oglasio javno prodaju Kie i prodao je M.T. za iznos od sedam tisuća eura.

Naknadno je po prijavi oštećenika D. V. kojem Ante nije nabavio novo vozilo, niti mu isplatio dobiveni iznos za prodaju Kie, a niti mu vratio dodatnih četiri tisuće koje mu je dao, vozilo po policiji oduzeto od M. T.-a, nakon toga i trajno temeljem rješenja Općinskog državnog odvjetništva u Zadru vraćeno D. V.-u.

- U ponovljenom postupku prvostupanjski sud će provesti sve potrebne dokaze i utvrditi sve odlučne činjenice, te nakon toga cijeneći svaki dokaz posebno i u njihovoj ukupnosti donijeti pravilnu i zakonitu odluku, pazeći da ne počini bitne povrede odredaba kaznenog postupka na koje mu je ukazano ovim rješenjem – navodi se u odluci Županijskog suda u Puli.

Sud je djelomično prihvatio imovinskopravne zahtjeve te je naložio Anti Kurtoviću da oštećeniku D.V. isplati iznos od četiri tisuće ura, Ž.M.-u, iznos od 45 tisuća kuna, M. T. - u, sedam tisuća eura, M. S.-u iznos od 9.750,00 kuna, L. V.-u iznos od 10.500,00 kuna, zadarskom rent- a caru 60 tisuća kuna su roku od 15 dana od pravomoćnosti te presude.

U preostalom dijelu oštećenici su upućeni da imovinskopravne zahtjeve ostvare u parničnom postupku.

27. travanj 2024 16:16