StoryEditorOCM
4 kantuna"ZRAKA ZA ŽIVOT"

Dr. Ljilja Balorda: Godišnje imamo više od tisuću novih onkoloških pacijenata u županiji i aparat za zračenje je važan za kvalitetu njihovih života

Piše Iva Ivanac
21. siječnja 2021. - 22:42

Slobodna Dalmacija i portal Zadarski.hr uz potporu Lige protiv raka Zadar pokrenuli su medijsku kampanju "Zraka za život" kojom se želi osvijestiti potreba da Zadar dobije aparat za zračenje, tzv. linearni akcelerator. Njegovom kupnjom okončali bismo muke onkoloških bolesnika koji na zračenje putuju u Split i Zagreb.

Liga protiv raka Zadar otvorila je i telefonsku liniju putem koje se svi koji žele mogu uključiti u akciju pozivom na broj 060-9001. Donacija iznosi 6,25 kuna. 

Pokažimo da to možemo!

Broj novooboljelih od malignih bolesti u Zadarskoj županiji kontinuirano se povećava u posljednjih dvadesetak godina. U 1996. imali smo oko 500 novooboljelih, a u 2018. godini taj se broj povećao na čak 1131 oboljelu osobu, ističe na početku razgovora dr. Ljilja Balorda, specijalistica javnog zdravstva i voditeljica Službe za socijalnu medicinu i javno zdravstvo u Zavodu za javno zdravstvo Zadar.

Njen posao obuhvaća praćenje i analizu raznih zdravstvenih pokazatelja među kojima je i praćenje stope rasta malignih bolesti.
Praćenje takvih podataka u Zadarskoj županiji počelo je 1996., a 2018. godina je zadnja dostupna godina Registra za rak u Hrvatskoj. Evidencija se vodi odvojeno za muškarce i žene. Kod muškaraca se tako bilježi najveći broj oboljelih od karcinoma prostate, pluća i debelog crijeva, dok je kod žena najveći broj slučajeva raka dojke te debelog crijeva i pluća.

- U posljednjih nekoliko godina od svih umrlih u Zadarskoj županiji na maligne bolesti otpada od 27 do 29 posto. U 1996. od malignih bolesti je umrla 321 osoba, dok je u 2019. umrla 525 osoba, što je povećanje od 64 posto - iznosi dr. Balorda zabrinjavajuće podatke. Ipak, broj umrlih u 2019. u odnosu na prethodnu godinu smanjio za sedam posto i to više kod žena.

- Kod njih je došlo do smanjenja broja umrlih za 11 posto u odnosu na 2018., a kod muškaraca za 4 posto. Ovakva situacija nije bila baš česta u proteklih dvadesetak godina jer smo obično svake godine bilježili povećanje broja umrlih, ističe Balorda dodajući kako zadarski ZJZ također bilježi podatke o hospitalizaciji pacijenata.

Od ukupno 24.964 hospitalizacija u 2019. godini koje su na bolničkom liječenju provele 247.660 dana, njih 3161 otpada na zbrinjavanje onkoloških bolesnika koji su na bolničkom liječenju proveli 22.914 dana.

- Prije dvadeset i više godina prosječna dužina liječenja za onkološke pacijente je bila 13 dana, dok je u 2019. smanjena na 7 dana. Iako je broj oboljelih udvostručen, razlog tome leži u činjenici što se pacijenti uglavnom nakon provedene terapije u dnevnoj bolnici isti dan otpuštaju kući, kaže dr. Balorda napominjući kako se, od kada su s radom započele dnevne bolnice, najveći dio onkoloških pacijenata liječi u njima. U 2019. godini je tako zabilježeno 10.154 hospitalizacija i 10.631 dana bolničkog liječenja.

image
qr kod za ligu
Qr Kod
Odjel dr. Balorde također prati i broj onkoloških bolesnika koji se liječe izvan Zadarske županije. No kako u svojoj analizi ne prikupljaju podatke o vrsti dijagnostičko-terapijskog postupka kod bolesnika, nemaju precizne podatke koliko točno onkoloških pacijenta ide na terapije zračenja izvan Zadra.

- Najveći broj onkoloških pacijenata liječi se u Općoj bolnici Zadar, koja ima 79 posto hospitalizacija takvih bolesnika, i na koje otpada 67 posto dana bolničkog liječenja. Ostalih 21 posto hospitalizacija, odnosno liječenja, obavlja se izvan Zadarske županije. Pacijenti najčešće odlaze u KBC Zagreb gdje je zabilježeno 10 posto hospitalizacija i 14 posto dana bolničkog liječenja, zatim u KB Dubrava gdje čine 2 posto hospitalizacija i 4 posto dana bolničkog liječenja, potom KBC Split s 2 posto hospitalizacija i 3 posto dana bolničkog liječenja, u Kliniku za dječje bolesti (Klaićeva) u Zagrebu s 2 posto hospitalizacija i 2 posto dana bolničkog liječenja te KBC Sestre milosrdnice s 1 posto hospitalizacija i 2 posto dana bolničkog liječenja.

Onkološki pacijenti iz Zadra i Zadarske županije moraju zbog terapije zračenjem putovati u Split ili Zagreb. Kakvo je Vaše mišljenje o potrebi nabavke aparata za zračenje za zadarsku bolnicu?

- Liječenje onkoloških pacijenata je kompleksan i multidisciplinaran proces i sve se više ide ka personaliziranom liječenju ove skupine pacijenata. Stoga je za pretpostavit da će se i dalje povećavati broj oboljelih i da će sve više osoba trebati neki od oblika terapije. Naravno da županijske bolnice neće uvijek moći pružiti sve oblike liječenja, ali osim ekonomske isplativosti liječenja ili cijene nekog uređaja treba misliti na kvalitetu života oboljelih - ističe dr. Balorda dodajući kako pri tome moramo uzeti u obzir da se prosječna dužina liječenja onkoloških pacijenata u Zadarskoj županiji smanjila s 13 na sedam dana i da jednim dijelom neke od oblika skrbi preuzimaju članovi obitelji.

- Od ključne važnosti u liječenju malignih bolesti je njihovo rano otkrivanje koje se za vodeća sijela raka (pojave bolesti) provodi kroz nacionalne programe. U ZJZ Zadar trenutno se provode i koordiniraju tri Nacionalna programa ranog otkrivanja raka. Jako je važno da se naši sugrađani odazovu na pozive kao bi liječenje bilo uspješnije, jer ako se, na primjer rak dojke otkrije u ranom stadiju, tada je izlječenje moguće u 95 posto slučajeva, zaključuje dr. Balorda.

„Dan mimoza”

Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice, koji je trenutno obustavljen zbog reorganizacijskih aktivnosti na nacionalnoj razini, i dalje javnozdravstvenim aktivnostima nastoji potaknuti odlazak na redovite ginekološke preglede, a kod mladih na cijepljenje protiv HPV koje provodi Služba za epidemiologiju i Služba za školsku medicinu ZJZ Zadar. Svake godine ZJZ obilježi „Dan mimoza” i „Europski tjedan prevencije raka vrata maternice” u suradnji s Ligom protiv raka Zadar javnozdravstvenom akcijom na zadarskom Narodnom trgu uz prigodnu podjelu cvjetova mimoze i edukativnih brošura.
 

Korona smanjila broj odziva na prevenciju

Najstariji Nacionalni program, program ranog otkrivanja karcinoma dojke, provodi se od 2006. godine, a obuhvaća slanje poziva za mamografsko snimanje na kućne adrese žena u dobi od 50 do 69 godina života. Program se provodi u dvogodišnjim ciklusima tako da se svake dvije godine dodaju po dva nova godišta, a iz programa se isključuju dva najstarija godišta. U tijeku je provedba šestog ciklusa, u prosjeku se kroz ovaj nacionalni program u svakom ciklusu na pregled pozove od 27 do 29 tisuća žena, a pregleda ih se od 11 do 15 tisuća.
- U 2020. godini imamo nešto lošiji odaziv koji se kreće oko 45 posto, jer nismo pozivali žene punim kapacitetom zbog pandemije COVID-19. Kroz ovaj program je otkriveno 423 karcinoma, a 52 posto ih je nultom i prvom stadiju, kada je izlječenje oko 95 posto.
 

Prevencija raka debelog crijeva

Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva provodi se od 2008. godine i u tijeku je provedba 4. ciklusa. U ovom ciklusu se pozivaju sve osobe, i muškarci i žene rođene od 1945. do 1969. godine da se testiraju na nevidljivo krvarenje u stolici. Po ciklusu se na testiranje pozove od 55 do 68 tisuća ljudi. Odaziv u ovom programu je nešto manji i kreće se od 18 do 26 posto. Ukoliko je nalaz testa pozitivan, osoba se upućuje na kolonoskopiju. Kroz jedan ciklus se obavi od 300 do 700 kolonoskopija u Općoj bolnici Zadar.

Upute za uplatu: 

Banka: Erste & Steiermärkische Bank d.d.

Primatelj: Opća bolnica Zadar

IBAN: HR8324020061500064152

Model: 00

Poziv na broj: 04092018

Opis plaćanja: Uplata za linearni akcelerator

image
Liga Protiv Raka Zadar
25. travanj 2024 20:17