StoryEditorOCM
4 kantunaNOVI STANDARD

Zadar dobio zgradu Dnevnih bolnica vrijednu 9,3 milijuna eura. Kasnila je tri godine, ali će u njoj uskoro biti i linearni akcelerator!

Piše Iva Ivanac
22. prosinca 2023. - 15:27

Opća bolnica Zadar je u petak održala završnu konferenciju projekta “Izgradnja i opremanje dnevnih bolnica Odjela za pulmologiju, onkologiju, infektologiju i dermatologiju Opće bolnice Zadar te adaptacija i opremanje dnevne bolnice Službe za kirurgiju”, kolokvijalnog naziva "izgradnja Dnevne bolnice". 

Nova zgrada izgrađena je na mjestu stare zgrade Odjela za infektologiju, a iako je cijeli projekt trebao biti završen još početkom 2020. godine, uporabna dozvola je ishođena tek krajem ove godine.

Razlog tome su brojne neprilike koje su pratile radove, od raskida ugovora s prvim izvođačem, slovenskom tvrtkom Solida, do pandemije korona virusa, preko drastičnog povećanja građevinskih usluga i materijala. 

image
Luka Gerlanc/

Ukupna vrijednost projekta na početku je iznosila 6,6 milijuna eura, radove je nakon Solide nastavila tvrtka Krekić Avangard, a u konačnici se ukupan iznos projekta popeo na 9,3 milijuna eura. 

Završnoj konferenciji i svečanom otvorenju nazočio je ministar regionalnog razvoja i EU fondova Šime Erlić, izaslanica ministra zdravstva Anita Milas-Anzić, načelnica sektora za bolničku zdravstvenu zaštitu i kvalitetu zdravstvene zaštite, državna tajnica Maja Pletikosa, saborski zastupnici Nikolina Baradić i Rade Šimićev, župan Božidar Longin, gradonačelnik Branko Dukić, ali i brojni drugi uzvanici poput dekana Medicinskog fakulteta iz Splita, Ante Tonkić, te ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović

Uzvanici su nakon završne konferencije obišli zgradu Dnevnih bolnica koja je već opremljena s namještajem. Ravnatelj zadarske bolnice Željko Čulina istaknuo je kako će se useljenje odjela odvijati u narednim mjesecima, ali u fazama kako ne bi došlo do poremećaja pri pružanju zdravstvenih usluga. 

image
Luka Gerlanc/

- Razvoj projektne ideje i izgradnje te opremanje Dnevnih bolnica dio je strateškog planiranja razvoja OB Zadar. Provedba projekta dodatno je istaknula sposobnost i kapacitete kojima zadarska bolnica raspolaže unatoč svim izazovima s kojima smo se susretali, kazao je ravnatelj Čulina dodajući kako je provedba projekta djelo svih zaposlenika bolnice. 

- Ovim je projektom izgrađen je i bunker u koji će se smjestiti linearni akcelerator, a zadarska bolnica je jedina opća bolnica u Hrvatskoj koja je ušla u projekt nabave opreme za liječenje osoba oboljelih od raka. U okviru ovog projekta planira se uređenje i opremanje prostorije za smještaj linearnog akceleratora i CT simulatora. Već početkom sljedećeg mjeseca kreće uređenje bunkera za smještaj linearnog akceleratora koji bi u zadarsku bolnicu trebao doći kroz četiri do pet mjeseci, kazao je dr. Čulina. Na natječaj za uređenje bunkera u kojem će biti smješten linearni akcelerator i CT simulator osigurano je milijun eura, a na javnom nadmetanju pristigle ponude za četiri grupe radova ukupno iznose 1,2 milijuna eura. Razlika u visini ponuda je pokrivena jer su jedini ponuditelji izabrani kao izvođači radova. 

image
Luka Gerlanc/

Uz opremanje bunkera i nabavku linearnog akceleratora i CT simulatora, bolnica provodi više projekata: već spomenuti bunker i CT simulator vrijednosti oko pet milijuna eura, projekt solarne elektrane na krovu Poliklinike u vrijednosti od 261 tisuću eura, energetsku obnovu zgrade Interne, Ginekologije i Pedijatrije vrijednu sedam milijuna eura, uvođenje centralne priprave parenteralnih pripravaka vrijedna 600 tisuća eura...

Ministar Erlić čestitao je ravnatelju Čulini jer je podnio najveći teret odgovornosti, ali i njegovom timu koji je radio na ovom projektu i koji je bio neizostavan kotač kako bi se zahtjevan europski projekt priveo kraju.

image
Luka Gerlanc/

- Moram naglasiti kako je zadarska bolnica, prilikom izvođenja radova konstantno funkcionirala, unatoč tome što su se radovi odvijali u dvorištu. Ovim projektom smo dobili moderniziranu zgradu Dnevnih bolnica koja zajedno s već izgrađenom Poliklinikom podiže zdravstvene usluge na novu razinu. Bolnice se danas digitaliziraju, moderniziraju i izgledaju suvremenije, a to daje nove pogodnosti pacijentima kroz dostupnost zdravstvene njege, istaknuo je ministar Erlić napominjući kako je modernizacija općih bolnica važna jer se tako smanjuju odlasci u druge veće centre. 

Dukić: Linearni akcelerator je pred ostvarenjem

Gradonačelnik Dukić je sa svojim kolegama u zdravstvu podijelio zadovoljstvo zbog završetka projekta. 

- Zadarska bolnica raste i razvija se, njezini su kadrovi stručni i vrijedni. Ne samo zbog skrbi za pacijente, ova ustanova zavrjeđuje svako poštovanje i pomoć, potporu na svim razinama. Zajedno s mnoštvom zadarskih medicinskih djelatnika i humanitaraca, ali i političkih predstavnika ovog grada, ustrajao sam u nastojanjima da istaknemo svu važnost nabave linearnog akceleratora i izgradnje potrebnog prostora za zadarske onkološke pacijente. Ali uvijek jednako vjerovao upravo zbog toliko dobrih i požrtvovnih ljudi. Kako je to nastojanje polako donosilo prve rezultate, naši napori rasli su sve više baš kao i realnost nabave tog uređaja koji potpuno mijenja živote oboljelih. Sada jasno vidimo kako se toj težnji nazire puno ostvarenje, istaknuo je gradonačelnik Dukić.

image
Luka Gerlanc/

Longin: Najteži projekt u zadnjih šest godina

Župan Božidar Longin je istaknuo kako je projekt trebao biti ostvaren do konca 2019. godine. 

- No uslijedili su svima znani izazovi, od raskida ugovora s prethodnim izvođačem, preko pandemije pa sve do porasta cijena na tržištu. No izazovi se pojavljuju tako da bi nas natjerali da se prilagodimo i Opća bolnica je upravo i učinila na čemu im čestitam. Ovo je samo jedan u nizu projekata koji smo u području zdravstva ostvarili u posljednjih nekoliko godina, a na tome sigurno nećemo stati. Naši građani imaju pravo na zdravstvenu skrb i duboko vjerujem da će izgradnjom Dnevnih bolnica to pravo puno lakše ostvarivati, istaknuo je Longin koji je projekt Dnevnih bolnica okarakterizirao kako jedna od najznačajnijih, najtežih i najvrednijih projekata u posljednjih šest godina.

image
Luka Gerlanc/
image
Luka Gerlanc/
image
Luka Gerlanc/
image
Luka Gerlanc/
image
Luka Gerlanc/
image
Luka Gerlanc/
image
Luka Gerlanc/
27. travanj 2024 19:11