StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoSTANICA ZA TEHNIČKI PREGLED VOZILA PRESELILA U BIVŠU 'MEHANIKU'

Nova adresa je Batala, bolja je od Gospina polja

Piše Ahmet Kalajdžić
Foto: Božo Radić/HANZA media
21. siječnja 2020. - 09:04
Stanica za tehnički pregled vozila preselila je iz stare "Atlasove" stanice u Gospinom polju u objekt bivše "Mehanike", odnosno u objekt "Auto Dubrovnika" na Batali. Potpuno pridržavanje preuzetih obveza je rijetkost te Dubrovčani i svi koji gravitiraju ovom dijelu Hrvatske, sad imaju moderan objekt gdje mogu obaviti tehnički pregled i registrirati svoja motorna vozila.
O tom i ostalim detaljima zahtjevnog posla pričamo s direktorom podružnice "Adriatic osiguranja" u Dubrovniku Srđanom Benićem koji kaže:
-Temeljem sporazuma Adriatic osiguranja d.d. i Grada Dubrovnika i preuzetih rokova, 31. prosinca prošle godine smo imali zadnji dan rada stanice za tehnički pregled vozila u Gospinom polju. Ispoštovali smo sve odredbe sporazuma te preselili na Batalu, odnosno na adresu Od sv. Mihajla 3 i na toj lokaciji već 2. siječnja 2020. u 13 sati krenuli s redovitim poslovanjem s novom stanicom za tehnički pregled na Batali. Usluga će za građene biti bolja, brža i kvalitetnija uz veću ponudu. Građanima odnosno korisnicima naših usluga na raspolaganju je nova tehnički tehnološki suvremeno opremljena Stanica za tehnički pregled vozila u samom poslovnom središtu Dubrovnika. U sklopu kompleksa Auto Dubrovnik d.d. je stanica za tehnički pregled vozila, osiguranje, tu su i saloni za prodaju novih vozila OPEL i KIA, prodaja rabljenih vozila, servisi za vozila OPEL, KIA i CHEVROLET, brzi servis, autopraonica uz puno više mjesta nego na dosadašnjoj lokaciji.

Do 100 pregleda dnevno


Koliki je dnevni maksimum pregleda?


-Zbog strogih zakonskih odredbi, dodatno postroženih zbog zahtijeva EU- regulative te propisanog vremena trajanja i obveze utvrđivanja svih parametara, dnevno možemo pregledati od 70 do 100 vozila. Također treba razdvojiti zimsko razdoblje rada, kad veći dio pregleda otpada na vozila, od ljetnog, kad osim automobila bude dosta mopeda i motocikala, te brojka zna doći do 100 pregleda. Zimi je to do 60 vozila dnevno, a ljeti zna biti i do 100 pregleda dnevno! Tada, naime, bude dosta mopeda i motocikala, nekih 30 do 40 dnevno. Po motociklu u prosjeku treba petnaestak minuta za tehnički pregled, a za vozila do 30 minuta. Ipak, sve to ovisi od vrste vozila. Također, moram napomenuti da stanica za tehnički pregled vozila ima mogućnost svih vrsta pregleda, od redovitih tehničkih pregleda, izvanrednih tehničkih pregleda, homologacije vozila, ispitivanje vozila ili atest, PTPK za vozila M2, M3, i N2 i N3 kategorije vozila.

Koliko ste dnevno vozila mogli pregledati u staroj stanici?

Što se tiče pregleda vozila u staroj stanici i novoj, broj je sličan: maksimalno do stotinu pregleda. I u staroj i u novoj stanici imamo dvije tehničko tehnološke linije, za osobni program (osobna vozila) i teretni program (autobusi i teretna vozila), imamo isti broj djelatnika, ali puno više mjesta i komoda za građane. Naime, dosad je ispred sada već bivše Stanice za tehnički pregled u Gospinom polju moglo u vršnom vremenu čekati najviše do 12 vozila u dva reda, a sada je moguće da u dvije trake bude po 20 vozila, odnosno istodobno 40 vozila.

Potpuno nova oprema


Koliko vozila gravitira ovoj i stanici za tehnički pregled u Čibači?

Oko trideset osam tisuća vozila ukupno! Prošle godine smo u Gospinom polju pregledali 17.500 tisuća pregleda, a otprilike oko 20.500 u Čibači u Župi.

Što je sve trebalo uraditi prije preseljenja na Batalu?

- Prije preseljenja na novu lokaciju trebalo je kao prvo pripremiti kompletnu dokumentaciju, kompletno renovirati objekat na kojem je danas nova Stanica za tehnički pregled vozila. Trebalo je opremiti objekat potpuno novom modernom tehničkom i tehnološkom opremom, namještajem, informatikom... Rješiti smo horizontalnu i vertikalnu signalizaciju, sve osim samog građevinskog objekta koji je izgrađen prije, ali je sada temeljito renoviran. Na kat nove stanice za tehnički pregled vozila Adriatic osiguranje d.d. preselilo je svoje urede i nakon 25 godina sjedište podružnice Dubrovnik prebacilo sa adrese Iva Vojnovića 116 na novu adresu Od Sv. Mihajla 3 te dobilo nove moderne urede. tamo smo započeli sa radom također 2. siječnja 2020. godine.

Koliko je velika parcela na kojoj se sve nalazi?

Oko osam tisuća i šesto "kvadrata", od čega na Stanicu za tehnički pregled otpada oko 500 četvornih metara! Usporedbe radi, reći ću da ja stara stanica u Gospinom polju funkcionirala na samo dvije tisuće kvadrata zajedno sa Stanicom, parkingom i okolišem! Sada je sve na četiri puta većem prostoru. To će, uvjeren sam, stvoriti i opuštenije ozračje pri dolasku na tehnički pregled. Ako se ispostavi da je nužno na vozilu otkloniti neki manji kvar, promjeniti gume, oprati vozilo, sve to je moguće obavit u krugu Auto Dubrovnika. Ovdje se za građane, odnosno za korisnike naših usluga na neki način "oplemenilo" vrijeme čekanja, oslobodili smo vozače nervoze, ali smo istodobno i gradskoj upravi omogućili da što prije realiziraju svoje razvojne sportske projekte u Gospinom polju.

Euro Dubrovnik II


Koliko je ovakvih objekata slične kvalitete u Hrvatskoj?

Ne znam točno, ali ih svakako nema mnogo u našoj zemlji. Možda samo u Zagrebu, ali mislim da se svi mogu nabrojati na prste jedne ruke. Turistički Dubrovnik je dostojan ovakvog objekta i raduje nas da smo našem gradu omogućili ovakav sadržaj! Ovo smo odavno imali u planu, ali je prvenstveni cilj bio da sve ispoštujemo u preuzetom kratkom roku! U hodu moramo riješiti još neke sitnice, ali znate onu pučku izreku: kuća je rupa bez dna i dobar domaćin je uvijek treba uređivati!

Za koji razgovor će ova stanica ispunjava zahtjeve pregleda?

-Razvoj tržišta motornih vozila koje godišnje raste oko 5 posto kazuje kako to znači da je na našem području godišnje oko 1900 novoregistriranih novih i rabljenih vozila. Trenutačno dvije stanice koje rade na ovom području kojem mi gravitiramo imaju pet kanala odnosno tehnoloških linija. Zaključak je da imamo dostatne kapacitete za idućih desetak godina.

Kažete da je u objekt ugrađena potpuno nova oprema?

Namjenski za ovu stanicu su rađeni novi valjci, nove dizalice, razvlačilice, analizatori ispušnih plinova, nabavljena je potpuno nova oprema za tehničku kontrolu. Nova su računala, printeri, i veliki monitori, a bitno je i to da ispunjavamo najsuvremenije ekološke norme, a nećemo ni bukom zagađivati okoliš. Na tehničkom je pregledu angažirano 12 djelatnika, a ako se ukaže potreba, zaposlit ćemo i nove kako bi naša usluga zadržala željenu razinu kvalitete. Da, recimo i ovo najvažnije: ubuduće radimo pod novim imenom Stanica za tehnički pregled vozila "Euro Dubrovnik II".
25. travanj 2024 10:23