StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoO ZAKONU SE JOŠ NIJE OZBILJNIJE RASPRAVLJALO

OGRANIČAVANJE KATEGORIZACIJE NOVIH SMJEŠTAJNIH JEDINICA Grad podržava novu mjeru, i ako postane Zakon, provodit će ga u skladu sa svojim ovlastima

Piše DV
9. siječnja 2020. - 17:20
"Grad Dubrovnik podržava najavljenu inicijativu decentralizacije od strane ministra turizma Garija Cappellija, odnosno mogućnost da gradovi i županije ograniče kategorizaciju novih smještajnih kapaciteta"- odgovaraju na upit Dubrovačkog vjesnika iz Grada Dubrovnika, u 'gluho' doba godine, kad iznajmljivači, barem oni koji se tim poslom ozbiljno bave, ovo vrijeme iskorištavaju za 'ušminkavanje' svojih smještajnih jedinica nakon odlične i duge sezone i pripremu za novi početak. A to se smiješi već početkom ožujka.

"Danas je svaki kvadrat u Dubrovniku pretvoren u apartman" - složili su se mnogi Dubrovčani, i oni koji iznajmljuju turistima i oni koji traže smještaj, a inicijativa koju je predložio ministar turizma Gari Capelli, ako postane Zakon, donijet će mnoge promjene. Neće je svi dočekati s osmijehom, jer već sad su u tijeku mnogi projekti gradnje ili prenamjene prostora s planom što bržeg početka rada.
S druge strane, da se pretjeralo - jest, ali - privatno vlasništvo je privatno, u to se ne smije dirati. Iz Grada podržavaju inicijativu, kažu kako je u skladu s projektom "Respect the City kojim gradska uprava želi osigurati, nizom kratkoročnih, srednjoročnih i dugoročnih mjera i rješenja, održivost dubrovačkog turizma i upravljanje Dubrovnikom kao turističkom destinacijom."

Plan upravljanja spomeničkom jezgrom još uvijek je u izradi, i to bi donekle moglo iskontrolirati pretjeranu apartmanizaciju i povratak nekih 'životnih' sadržaja unutar zidina, a za grad van zidina vrijedit će minimalno drugačija pravila, kao i dosad, ali Grad je i samom najavom Plana i projektom Respect the City već na određeni način najavio kontrolu nad svojim prostorom, došao na snagu novi Zakon ili ne.

"Uz navedeno u izradi je i Plan upravljanja spomeničkom cjelinom grada Dubrovnika koji će definirati okvir za razvoj suvremenog života Grada kroz održivo upravljanje i korištenje dobrom i njegovom kontaktnom zonom. Ukoliko navedeni Zakon stupi na snagu Grad će iskoristiti mogućnost da na svome području ograniči broj smještajnih kapaciteta, sukladno zakonskim mogućnostima te na temelju analiza i rezultata spomenutih planova i projekata.", pišu iz Grada.

U slučaju da se ovaj Zakon zaista dogodi i Grad ga krene provoditi, koji su mehanizmi kontrole? Što ako se dogodi da, unatoč odredbama kojima im je zabranjeno iznajmljivati odnosno nemaju kategorizaciju, neki ipak odluče iznajmljivati, samo ispod radara? Sve to donijet će novi Zakon, ako ga bude. O detaljima koji bi bili ugrađeni u Zakon, kao i o osnovnim odredbama i mehanizmima kontrole i zaštite iz Grada Dubrovnika još nemaju informacija. Znaju tek za inicijativu koju načelno podržavaju jer je zapravo na neki način već 'uglavljena' u održivi turizam i upravljanje prostorom i željama Grada da Respect the City zaživi u punoj snazi i najboljem mogućem obliku. U skladu sa svojim ovlastima mjeru ograničavanja, ako se donese takav Zakon, će je i provoditi.

Trenutačno su u tijeku rekategorizacije, što bi već moglo promijeniti brojke iznajmljivača. Otpast će oni koji ne zadovoljavaju uvjete, oni koji se o svemu brinu bit će nagrađeni obnovom kategorizacije odnosnom dobijanjem iste.

 
26. travanj 2024 05:14