StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoTURISTIČKA ZAJEDNICA ŽUPANIJE

Unatoč Brexitu ne očekujemo smanjenje broja gostiju iz Ujedinjenog kraljevstva 

Piše kf; Foto:
23. prosinca 2019. - 16:39
- Godina je zaključena s vrlo dobrim pokazateljima u ostvarenim rezultatima turističkog prometa na području županije s porastom dolazaka od 11 posto i noćenja od tri posto što je solidan rezultat u jednoj izazovnoj turističkoj godini. Treba istaknuti kako su naši rezultati puno bolji ako ih uspoređujemo s ostalim županijama na našoj obali. Na našem području u srpnju i kolovozu na ostvareno je manje od 50 posto turističkog prometa mjereno dolascima i noćenja a više od 50 posto u ostalim mjesecima. Dok recimo u Hrvatskoj otprilike 60 posto otpada na ta dva mjeseca, a ostalih 40 posto na ostale mjesece – kazao je, među ostalim, direktor Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije Vladimir Bakić na sjednici skupštine županijskog TZ-a.

Na sjednici je jednoglasno usvojen program rada i financijski plan za 2020. godinu te rebalans financijskog plana za godinu na izmaku.

- Ključno obilježje predstojećih aktivnosti praktično proizlazi iz novog zakonskog okvira koji stupa na snagu 1. siječnja 2020., a riječ je o zakonu o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, zakonu o članarinama te zakonu o turističkoj pristojbi koji je na snazi od ove godine i koji nešto drugačije određuju rad turističkih zajednica sa drugačije postavljenim zadaćama i sa novim rasporedom prihoda od članarine i turističke pristojbe – kazao je Bakić i dodao:
- Naši prihodi značajno rastu upravo zbog drugačije raspodjele jer do sada smo participirali sa 10 posto u ukupno naplaćenoj članarini i turističkoj pristojbi. Sada se to povećava na 15 posto. Najveći iznos sredstava usmjeren je prema marketingu odnosno oglasnim kampanjama koje dijelom sufinancira glavni ured HTZ-a kroz udruženo oglašavanje te na nastupe na turističkim sajmovima i posebnim prezentacijama koje su najvećim dijelom na europskom tržištu odnosno na dalekim tržištima.
U predstojećoj 2020. godini očekuje se nastavak dobrih turističkih rezultata bez obzira na izazove.

- Neće biti problema koji bi umanjili dosadašnje uspjehe pa i vrlo izvjesni izlazak Ujedinjenog kraljevstva iz EU a to je naše najvažnije tržište po broju dolazaka i noćenja, ne bi trebalo imati negativnih implikacija – zaključio je Bakić.
26. travanj 2024 23:32