Vijesti Turizam i gospodarstvo

PRILAGOĐAVANJE KRUZING TURIZMA POTREBAMA GRADOVA

Predstavnici Lučke uprave Dubrovnik na sastanku radne skupine inicijative „Cruise 2030 Call for Action“

PRILAGOĐAVANJE KRUZING TURIZMA POTREBAMA GRADOVA
Prvi sastanak radne skupine inicijative „Cruise 2030 Call for Action“ održan je u Veneciji 18. listopada 2019., a na njemu su sudjelovali predstavnici sedam europskih luka za kružna putovanja; Amsterdam, Palma de Mallorca, Bergen, Cannes, Dubrovnik, Malaga i Marseille Fos. Pomoćnik ravnatelja za operativu,razvoj i održavanje, gosp. Hrvoje Kulušić, prisustvovao je kao predstavnik Lučke uprave Dubrovnik.

Inicijativu je pokrenuo gosp. Pino Musolino, predsjednik Autorita di Sistema Portuale del Mare Adriatico Settentrionale (AdSP - Lučka uprava Sjevernog Jadrana, Venecija) kako bi se dogovorile i pokrenule zajedničke strategije usmjerene na povećanje kompatibilnosti između sektora krstarenja i europskih urbanih zona. Glavni cilj inicijative je odrediti zajedničku platformu prilagođenih strategija za podršku razvoju industrije vezane za kružna putovanja na održiv način, s ciljem da se više usklade potrebe „cruising industrije“ sa potrebama gradova i područja.

Izaslanstva su prepoznala ekonomsku i profesionalnu važnost ovog projekta ali su se istovremeno složili o potrebi da interveniraju na koordinirani način kako bi se obuzdali i uklonili vanjski negativni čimbenici povezani s ovim oblikom turizma. Tijekom sastanka, svaka je luka naglasila vlastite različite specifičnosti pa samim tim i različite kritične izazove s kojima se treba suočiti i koje treba riješiti.

Neka od pitanja ovise prije svega o vanjskim ograničenjima koja karakteriziraju europske luke koje su, za razliku od na primjer karipskih luka, pozicionirane u urbanom okviru, od velikog povijesnog i umjetničkog interesa i privlačne velikom broju posjetitelja a istovremeno vrlo osjetljive.

Ipak, prisutni su istaknuli kako je potrebno snažno istaknuti prave razmjere i relativni utjecaj sektora koji je često predmet mistifikacije. Primjerice, industrija krstarenja generira turističke tokove koji su samo djelić onih koji dosežu različita odredišta od interesa i donose, međutim, veliku i ekonomsku dobit određenom području.

Osjetljivost tj održivost okoliša je još jedna karakteristika koju dijele svi uključeni sudionici. Uključene europske luke pokušavaju umanjiti utjecaj kružnih putovanja na okoliš, istovremeno nastojeći održati i ponovno pokrenuti posao koji ima ogromne blagotvorne gospodarske učinke za referentna područja. Prisutni su potvrdili zainteresiranost za traženjem rješenja u novim tehnologijama za daljnje smanjivanje negativnog utjecaja „cruisinga“ na okoliš.

Sljedeći sastanak bit će održan u siječnju 2020. u luci Palma de Mallorca. U međuvremenu, predstavnici su odlučili raditi na akcijskom planu s ciljem postizanja i kreiranja zajedničkog plana koji će biti odobren.
 
loading...
Naslovnica Turizam i gospodarstvo

Najčitanije

Odustali pred ciljem, ali ne žale

Odustali pred ciljem, ali ne žale
Ova grupa mladih turista stigla je sa sjevera Europe, iz Poljske. To su autostoperi kojima je cilj što brži dola...
Odustali pred ciljem, ali ne žale

Prodani Dubrovački vrtovi sunca!

Prodani Dubrovački vrtovi sunca!
Dubrovački vrtovi sunca u Orašcu imaju novog vlasnika, kinesku korporaciju HNA Tourism group. Potkraj rujna fina...
Prodani Dubrovački vrtovi sunca!

Najnovije

26. sjednica dubrovačkog Gradskog vijeća

26. sjednica dubrovačkog Gradskog vijeća
D n e v n i r e d: Vijećnička pitanja. Prijedlog Proračuna Grada Dubrovnika za 2020. godinu. Prijedlog odluke...
26. sjednica dubrovačkog Gradskog vijeća