StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoPRILAGOĐAVANJE KRUZING TURIZMA POTREBAMA GRADOVA

Predstavnici Lučke uprave Dubrovnik na sastanku radne skupine inicijative „Cruise 2030 Call for Action“

Piše DV
1. studenog 2019. - 10:08
Prvi sastanak radne skupine inicijative „Cruise 2030 Call for Action“ održan je u Veneciji 18. listopada 2019., a na njemu su sudjelovali predstavnici sedam europskih luka za kružna putovanja; Amsterdam, Palma de Mallorca, Bergen, Cannes, Dubrovnik, Malaga i Marseille Fos. Pomoćnik ravnatelja za operativu,razvoj i održavanje, gosp. Hrvoje Kulušić, prisustvovao je kao predstavnik Lučke uprave Dubrovnik.

Inicijativu je pokrenuo gosp. Pino Musolino, predsjednik Autorita di Sistema Portuale del Mare Adriatico Settentrionale (AdSP - Lučka uprava Sjevernog Jadrana, Venecija) kako bi se dogovorile i pokrenule zajedničke strategije usmjerene na povećanje kompatibilnosti između sektora krstarenja i europskih urbanih zona. Glavni cilj inicijative je odrediti zajedničku platformu prilagođenih strategija za podršku razvoju industrije vezane za kružna putovanja na održiv način, s ciljem da se više usklade potrebe „cruising industrije“ sa potrebama gradova i područja.

Izaslanstva su prepoznala ekonomsku i profesionalnu važnost ovog projekta ali su se istovremeno složili o potrebi da interveniraju na koordinirani način kako bi se obuzdali i uklonili vanjski negativni čimbenici povezani s ovim oblikom turizma. Tijekom sastanka, svaka je luka naglasila vlastite različite specifičnosti pa samim tim i različite kritične izazove s kojima se treba suočiti i koje treba riješiti.

Neka od pitanja ovise prije svega o vanjskim ograničenjima koja karakteriziraju europske luke koje su, za razliku od na primjer karipskih luka, pozicionirane u urbanom okviru, od velikog povijesnog i umjetničkog interesa i privlačne velikom broju posjetitelja a istovremeno vrlo osjetljive.

Ipak, prisutni su istaknuli kako je potrebno snažno istaknuti prave razmjere i relativni utjecaj sektora koji je često predmet mistifikacije. Primjerice, industrija krstarenja generira turističke tokove koji su samo djelić onih koji dosežu različita odredišta od interesa i donose, međutim, veliku i ekonomsku dobit određenom području.

Osjetljivost tj održivost okoliša je još jedna karakteristika koju dijele svi uključeni sudionici. Uključene europske luke pokušavaju umanjiti utjecaj kružnih putovanja na okoliš, istovremeno nastojeći održati i ponovno pokrenuti posao koji ima ogromne blagotvorne gospodarske učinke za referentna područja. Prisutni su potvrdili zainteresiranost za traženjem rješenja u novim tehnologijama za daljnje smanjivanje negativnog utjecaja „cruisinga“ na okoliš.

Sljedeći sastanak bit će održan u siječnju 2020. u luci Palma de Mallorca. U međuvremenu, predstavnici su odlučili raditi na akcijskom planu s ciljem postizanja i kreiranja zajedničkog plana koji će biti odobren.
 
27. travanj 2024 00:16