StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoNA DNEVNOM REDU GRADSKOG VIJEĆA

Dubrovačka Turistička zajednica lani 'ubrala' 24 milijuna kuna prihoda, najviše zaradila od boravišne pristojbe

Piše DV
28. listopada 2019. - 17:40
U ponedjeljak, 4. studenoga, održat će se sjednica Gradskog vijeća na kojoj će proračun doživjeti još jedan rebalans. Među zanimljivijim točkama dnevnog reda su izviješća o radu direktorice Turističke zajednice Grada Dubrovnika, Romane Vlašić za 2017. i 2018. godinu.

U priloženim izviješćima stoji kako je dubrovačka TZ lani imala 24,4 milijuna kuna prihoda, najviše od boravišne pristojbe i turističke članarine. Lani im je uplaćeno 15,1 milijuna kuna na ime boravišne pristojbe, 17 posto više nego u 2017. godine. Prihod od turističke čanarine iznosio je 5,1 milijuna, dok je od nautičkog turizma 'ubrano' 190.314 kuna.

Iz proteklih razdoblja prenesen je višak od 2,8 milijuna, pa su ukupni prihodi uz prijenos dijela viška prihoda iz prethodnih razdoblja nešto veći od 25 milijuna kuna. 

Istodobno, rashodi su premašili 25 milijuna kuna, od toga 3,8 milijuna je za radnike, a 2,3 milijuna su troškovi ureda. Inače, zaposlena je 21 osoba, a tijekom sezone je, zbog povećanog obima posla, angažirano više djelatnika preko student servisa u informativnim uredima, osim djelatnica u TIC-evima Pile, Lopud i Šipan koje su zaposlene na određeno sezonsko vrijeme.  

Između ostalih troškova, na dizajn vrijednosti, koji se sastoji od poticanja i sudjelovanja u uređenju grada, manifestacija u vlastitoj organizaciji, potpori manifestacijama u suorganizaciji ili donacija za manifestacije, i od novih proizvoda potrošeno je 5,8 milijuna kuna. Nadalje, za sudjelovanje na sajmovima je utrošeno 688 tisuća kuna, za posebne prezentacije za Good Food Festival, prezentacije na stranim tržištima i za Dubrovački zimski festival, potrošeno je 708 tisuća kuna, itd.

- Turistička zajednica grada Dubrovnika je uspješno ostvarila sve aktivnosti prema planu i programu rada za 2018. godinu, vodeći računa o racionalnom korištenju sredstava u skladu sa zakonskim propisima - stoji u zaključku izviješća direktorice TZ-a Dubrovnika.

- Dubrovnik danas ima najdužu sezonu odlične popunjenosti, jaku kongresnu sezonu, veliki porast turističkog prometa sa svih emitivnih tržišta, posebno s dalekih cjelogodišnjih tržišta. Sve veći broj avio kompanija produžuje svoje letenje, a Croatia Airlines, British Airways, Turkish Airlines, Iberia, LOT i Vueling održavaju direktne linije tijekom zime s Frankfurtom, Londonom, Istanbulom, Madridom, Varšavom, Barcelonom i Rimom u međunarodnim prometu, te Croatia Airlines i sa Zagrebom - stoji u izviješću.
26. travanj 2024 17:58