Vijesti Turizam i gospodarstvo

JADRANSKI ZAVODI ZA PROSTORNO PLANIRANJE

GRAD MORA BITI ŽIV, A NE MUZEJ Župan Dobroslavić otvorio konferenciju ”Pod pritiskom” 

JADRANSKI ZAVODI ZA PROSTORNO PLANIRANJE
Župan Nikola Dobroslavić otvorio je danas konferenciju „Pod pritiskom“ o problemima Dubrovnika kao lokaliteta svjetske baštine koja se u sklopu 10. Susreta zavoda za prostorno uređenje jadranskih županija odvija u Sveučilišta u Dubrovniku, javljaju iz Županije. Dobroslavić je istaknuo kako baštinu treba čuvati, ali i omogućiti normalan život građana u dodiru s njom.

”Kulturna baština je naše bogatstvo i dio identiteta. Moramo je očuvati, ali moramo imati na umu da je ona nastala od ljudi i bila u funkciji života i to treba biti u budućnosti. Mora se naći mjera u očuvanju baštine i osiguranja života i novih radnih mjesta. U Dubrovniku živimo na kulturnoj baštini koja nam je ostavljena, ali moramo osigurati dnevni život. Prije nekoliko dana sam vidio djecu kako se igraju loptom ispred crkve sv. Vlaha. O tome govorim, nećemo čuvati te spomenike da bi ih turisti samo slikavali, Grad mora biti živ, a ne muzej”, rekao je župan Dobroslavić.

Ravnateljica županijskog Zavoda za prostorno uređenje Marina Oreb istaknula je kako je, za razliku od zakonom zaštićene baštine koja je pod nadzorom konzervatora, evidentirana baština koja se štiti smjernicama prostornog plana vrlo često slabo kontrolirana te je ostavljena na svijest građana.

”Stalan je pritisak da se obuhvat zaštite suzi, a uvođenjem tzv. buffer zone zaštitit ćemo sliku grada. Jer Dubrovnik nisu samo gradska jezgra, već i okruženje, koji zajedno čine iznimnu univerzalnu vrijednost“, rekla je Oreb.

Deseto izdanje Susreta zavoda za prostorno uređenje jadranskih županija, na kojem sudjeluju predstavnici Hrvatskog zavoda za prostorni razvoj, Ministarstva kulture te Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, od 14. do 16. studenog organizira Zavod za prostorno uređenje Dubrovačko-neretvanske županije.
loading...
Naslovnica Turizam i gospodarstvo

Najčitanije

Odustali pred ciljem, ali ne žale

Odustali pred ciljem, ali ne žale
Ova grupa mladih turista stigla je sa sjevera Europe, iz Poljske. To su autostoperi kojima je cilj što brži dola...
Odustali pred ciljem, ali ne žale

Prodani Dubrovački vrtovi sunca!

Prodani Dubrovački vrtovi sunca!
Dubrovački vrtovi sunca u Orašcu imaju novog vlasnika, kinesku korporaciju HNA Tourism group. Potkraj rujna fina...
Prodani Dubrovački vrtovi sunca!

Najnovije