StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoZATIŠJE NA KANTAFIGU

Četverovez ispod mosta

Piše Ahmet Kalajdžić
Foto: Ahmet Kalajdžić
6. listopada 2018. - 18:15
Corona, New Star, Equator, Desire, Karizma, Mama Marija, Adriatic Pearl, Infinity i Atlantic izletnički su, većinom luksuzni mini- kruzeri koji su nakon što su doplovili do Dubrovnika te iskrcali goste, vrijeme do ponovnog isplovljenja odlučili provesti na vezu na Kantafigu. Dio brodova vezan je u tzv. četverovezu a tu, nedaleko njih, ispod nosećeg stupa Mosta dr Franja Tuđmana je i opskrbni brod poduzeća Plovput.

Tek nešto dalje, pri kraju operativne obale luke Gruž na vezu je i luksuzni jedrenjak, kruzer Sea Cloud II koji, za razliku od ostalih brodova što plove pod hrvatskom zastavonm, jedini vije zastavu Malte. I dok se odbrojavaju posljednji dani ovogodišnje sezone, zna se kako će s izuzetkom tog jedrenjaka, svi brodovi na skori zimski vez u neku od lučica juga Hrvatske, Sea Cloud II će u matičnu luku, La Valettu.

U subotnje popodne brodovi se lagano gingolaju na mirnoj morskoj površini, poluoblačno vrijeme sluti na skoru kišu i samo se rijetki zaljubljenici u more mogu prisjetiti da je, koliko jučer, luka bila puna kruzera i gostiju. No, svi znaju: ovo je tek predah jer borba za opstanak na zahtijevnom je tržištu sve veća i okrutnija, goste valja privući i zadržati, dati sve ponuđeno i još nešto više kako bi se obavio najbolji a besplatni marketing: usmena predaja koja je najbolji mamac za buduće turiste. 
26. travanj 2024 02:42