StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoZAVRŠILA JAVNA RASPRAVA O POREZU NA DOHODAK KOJA OMOGUĆUJE GRADOVIMA DA POVEĆAJU PAUŠALNI POREZ PO KREVETU ZA IZNAJMLJIVAČE

Mato, ne diži paušal, u Gradu je više iznajmljivača nego birača HDZ-a

Piše Maja Rilović Koprivec Foto:
16. rujna 2018. - 11:06
Paušal poreza po krevetu za iznajmljivače veći i za pet puta!? Vrlo moguće. To nam donosi Nacrt prijedloga izmjena i dopuna Zakona o porezu na dohodak, za kojeg je javna rasprava završila u četvrtak. Tamo se naime predlaže mogućnost da jedinice lokalne samouprave odlučuju o upravljaju visinom paušalnog poreza na dohodak za iznajmljivače u turizmu po krevetu, odnosno smještajnoj jedinici u kampu, pri čemu taj paušalni porez ne bi mogao biti manji od 150 niti veći od 1.500 kuna. Podsjetimo, najviši paušal koji iznajmljivači u nas plaćaju po krevetu iznosi 300 kuna. Hoće li ubuduće na isti krevet plaćati 1500 kuna? Već je poskupjela i boravišna pristojba, prihod Turističkih zajednica, pa nije čudo da odgovorni u Ministarstvu turizma ovih dana ne žele pred novinare, a u internet forumima se plasiraju polovične informacije o ogromnim zaradama iznajmljivača bez da se itko osvrće na njihove troškove i cijenu rada.

PRIHOD GRADOVA I OPĆINA

Ministarstvo financija navodi da je cilj ove izmjene pružanje mogućnosti jedinicama lokalne samouprave da upravljaju visinom poreza u skladu s fiskalnim potrebama i ciljevima gospodarskog razvoja, s obzirom da je porez na dohodak njihov prihod.
Utemeljitelj Zajednice obiteljskog turizma pri HGK Nedo Pinezić ovakav prijedlog ocjenjuje “vrlo opasnim i pokazateljem da se opet nešto radi i predlaže na prečac, bez uvida u pravo stanje stvari i bez provedenih stručnih analiza”.
– Pogotovo je neprihvatljiv prijedlog tako velikog raspona paušalnog poreza od čak deset puta po krevetu, odnosno od 150 do 1.500 kuna po krevetu, koje bi sada samostalno trebale određivati jedinice lokalne samouprave. Mislim da će to dovesti do ‘guranja’ posla u sivu zonu, pa i smanjenja kategoriziranog privatnog odnosno turističkog smještaja u domaćinstvima, komentirao je Pinezić. Nema sumnje kako će u slučaju ovako enormnog povećanja poreza brojni domaćini odjaviti apartmene i nastaviti s poslom na crno.
Ne strahuju čini se od toga u gradskoj upravi Dubrovnika. Iz Grada Dubrovnika ističu kako ‘pozdravljaju inicijativu za donošenjem novog zakonskog okvira koji će jedinicama lokalne samouprave dati ovlasti da sama određuje raspon paušala za privatne iznajmljivače i kampove’. Ističu kako će se odrediti ‘u partnerskom ozračju vodeći se realnim pokazateljima i stanjem na tržištu’.

'Dobar alat'

- Držimo da je to prvenstveno dobar alat u rukama jedinica lokalne samouprave jer gradovima i općinama pruža mogućnosti da poreznom politikom upravljaju svojim destinacijama u željenom smjeru te da prikupljena sredstva troše namjenski i dalje ulažu u destinaciju, prvenstveno u poboljšanja postojeće infrastrukture koja je nužan preduvjet za stvaranje vrhunskog turističkog proizvoda, a čemu smo u ovoj gradskoj upravi orijentirani i posvećeni – isaknuli su iz Grada. Za dodati je da je Grad Dubrovnik lani i po ovoj osnovi uprihodovao 2.560.179,57 kuna. Do 31.7. 2018. godine predmetni porez ostvaren je/naplaćen u iznosu od 1.630.598,68, dok je u istom razdoblju prošle godine ostvareno 1.449.698 kuna. Vodeći se ovim pokazateljem možemo očekivati povećanje po ovom prihodu od cca 12 posto, navode iz gradske uprave
Od svih gradova mogućnost povećavanja iznosa paušala poreza zasad je eksplicitno isključio jedino grad Poreč. Što će uraditi drugi? A Dubrovnik? Nema sumnje sva turistička mjesta na obali gdje broj iznajmljivača dnevno raste dobro će odvagnuti hoće li, kako i koliko povećati ovaj porez. Zbog tolikog broja izravno zainteresiranih građana to je i važno političko pitanje.
U Dubrovniku je 1. rujna ove godine bilo registriano 3759 iznajmljivača obveznika plaćanja paušalnog poreza za iznajmljivanje privatnog smještaja, 15 posto više nego u cijeloj 2017. godini. U 3901 objekata, odnosno 6238 apartmana i soba bilo je registrirano 16.262 redovitih kreveta na koje se plaća paušalni porez.
Uzmemo li da je iznajmljivanje obiteljski posao što znači da se iznajmljivanjem bavi barem dvostruko više građana Dubrovnika, povećanje paušala pogodilo bi najmanje 7518 građana, a to je znatno više nego je aktualna gradska vlast dobila glasova na prošlim lokalnim izborima. Nema sumnje kako će vladajući HDZ koji je u Gradu na zadnjim izborima osvojjio 5873 glasa i gradonačelnik sa 5953 glasa u prvom krugu, itekako razmišljati o odnosu ovih brojki prije odluke.
N. Dubretić:Iznajmljivači već plaćaju puno, i na sve troškove plaćaju PDV
Nino Dubretić iz Direct Bookera koji upravljaju s brojnim apartmanima privatnih iznajmljivača u Dubrovniku kaže kako su naravno protiv povećanja paušalnog poreza i objašnjava: Iznajmljivači plaćaju 5 posto prometa, PDV na agencijske provizije što se također slijeva u državnu blagajnu. S tim bi povećanjem poreza trošak prelazio postotak PDV-a u ugostiteljstvu. Tu ne vidim nikakvu logiku. Iznajmljvači su mahom fizičke osobe, državljani RH koji sav zarađeni novac opet potroše ovdje, što opet dijelom ide u državnu blagajnu. Amortizacija, održavanje, režije troškovi su na koje se također plaća PDV. Ne znam zašto se bez konkretnog plana želi uzeti novi novac - to je kontraefekt i neka vrsta bezobrazluka. Što bi se uopće napravilo od toga novca?, pita se Dubretić i komentira "tko se uprti u osinje gnijezdo mogao bi i izbore izgubit'".

26. travanj 2024 16:02