StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoGODIŠNJE 24.000 TISUĆE KUNA

Dubrovnik ima 30 tradicijskih obrtnika

Piše SR
7. svibnja 2018. - 15:51

U Dubrovniku je trenutačno 30 obrtnika koji se bave tradicijskim deficitarnim, obiteljskim, proizvodnim i uslužnim obrtima, i koji će iz gradskog proračuna svaki mjesec dobivati dvije tisuće kuna poticaja. Dosad su se subvencije isplaćivale za razdoblje od šest mjeseci. Među subvencioniranima najviše je proizvođača suvenira, ali na popisu su i restaurator namještaja, obućar i meštar za popravke kožnih predmeta, zlatari, filigrani i juveliri, elektroinstalater, a odnedavno, unutar zidina ponovno je i krojačica čija radionica nosi naziv „Prinčipesa“.

​- Samo na području povijesne jezgre je 13 korisnika subvencija, a među njima i krojački obrt, frizer, dva zlatarska te jedan urarski obrt – kažu u gradskoj upravi.

Ugovore o subvencioniranju obrtnicima je danas uručila zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić. Zahvalila im je što su ustrajali na održavanju tradicijskih obrta i time oplemenili ponudu i održali dušu Grada, a iznad svega, poželjela im je da se nikad ne susretnu s pitanjem, hoće li jednoga dana njihov obrt imati tko naslijediti.

- Drago nam je da u doba kad se suveniri nabavljaju odsvukud, ima ljudi koji nude porizvode posebne vrijednosti – rekao je pročelnik Upravnog odjela za turizam, gospodarstvo i more, Marko Miljanić.

Među tradicijskim obrtima je i kamenoklesarska radionica 82-godišnjeg Iva Biočine koji ipak sa svojim alatom i suvenirima ostaje u Gradu. Nakon iseljenja iz radionice ispod skala od Dominikanaca zbog povrata prostora vlasniku, Društvo prijatelja dubrovačke starine omogućilo je ostanak gospara Biočine u spomeničkoj jezgri, odsad ispod skala od Pila, dok je Grad Dubrovnik ovom kamenoklesaru, prepoznatljivom simbolu Grada, osigurao javnu površinu ispred radionice.
- Sretni smo i zahvalni Društvu prijatelja dubrovačke starine i gradonačelniku Matu Frankoviću – kažu supružnici Ivo i Jozefina-Finka Biočina.

27. travanj 2024 02:04