StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoJEDINSTVENA HRVATSKA

PLENKOVIĆ NAKON POTPISIVANJA UGOVORA S KINEZIMA Pelješki most arhitektonska je perla u infrastrukturi RH!

23. travnja 2018. - 15:58

U nazočnosti premijera Andreja Plenkovića u Dubrovniku je potpisan Ugovor s izvođačima radova za izgradnju mosta kopno-Pelješac s pristupnim cestama i Ugovor o stručnom nadzoru nad izvođenjem radova na izgradnji mosta.

Uoči svečanosti potpisivanja ugovora Plenković se sastao s predstavnicima konzorcija-zajednice ponuditelja, na čelu s predsjednikom Uprave China Road and Bridge Corporation Luom Shanom.

- Hvala svima koji su kontinuirano slali poruke o važnosti ovog projekta kojim Hrvatska postaje jedinstvena. Taj je projekt od strateškog, dugoročnog značaja za cijelu zemlju. Pelješki most će povezati Komarnu i Brijestu, a na čvoru Pelješac praktički će biti autocesta. Projekt je zbnačajan ne samo za dugoročni razvoj Pelješca, Korčule, Lastova i juga Hrvatske. Projekt je važan i za opskrbu koja će postati brža i učinkovitija - kazao je premijer te dodao kako će Pelješki most ostati 'simbol dodane vrijednosti prvih godina članstva Republike Hrvatske u Europskoj Uniji'.

- Pelješki most ne ulazi u pitanja graničnog uređenja između Hrvatske i susjedne Bosne i Hercegovine. Napravili smo iskorake te visina od 55 metara i rasponi od 280 metara između stupova mosta omogućuje našim prijateljima u BiH neškodljiv prolaz i sve ono što je potrebno za funkcioniranje luke Neum – naglasio je hrvatski premijer i napomenuo da je "politika jednoga puta, Puta svile i jednoga pojasa" sukus suradnje između Kine i 16 država srednjoistočne Europe.

- Ova se suradnja odvija na temelju javnoga natječaja, ponude i kriterija koji su bili precizno i transparentno navedeni te na temelju referenci koje ima kineska kompanija China Road and Bridge Corporation. Ta će tvrtka na izgradnji angažirati i hrvatske radnike te hrvatske tvrtke kao partnere. Pelješki most arhitektonska je perla u infrastrukturi RH koja će oplemeniti izgledom i funkcionalnošću našu cestovnu i prometnu infrastrukturu i stvorit će sinergiju suradnje Kine i Hrvatske za koju je ovaj projekt uvod u širu i dugoročnu suradnju.

Na svečanosti u kongresnoj dvorani hotela Excelsior nazočili su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević; ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković; ministar državne imovine Goran Marić; ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministar uprave Lovro Kuščević te brojni državni tajnici i pomoćnici ministara. Svečanosti je nazočio i veleposlanik Republike Kine uz Hrvatskoj Hu Zhaoming te europarlamentarka Dubravka Šuica i saborski zastupnici Sanja Putica i Branko Bačić.

Premijer je zahvalio svim generacijama političara koji su prethodnih 20 godina radili na ostvarenju ovog projekta te naglasio kako je Pelješki most prva od ukupno četiri faze projekta 'Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom' za čije je sufinanciranje Europska komisija odobrila 357 milijuna eura bespovratnih sredstava ili 85 posto prihvatljivih troškova koji se procjenjuju na ukupno 420 milijuna eura.

Ugovore je ispred Hrvatskih cesta s kineskom kompanijom- izvođačem i opunomoćenim predstavnikom konzorcija ponuditelja Zhang Xiaoyuanom potpisao predsjednik Uprave te državne tvrtke Josip Škorić. On je potom potpisao i ugovor o nadzoru radova s predsjednikom Uprave IGH Oliverom Kumrićem.

Recimo na kraju kako je ukupna vrijednost radova na Pelješkom mostu 2,1 mlijardi kuna, a rok završetka radova je tri godine od uvođenja izvođača u posao. Očekuje se kako će Pelješki most biti jedan od pet najvećih i najljepših europskih mostova.

26. travanj 2024 21:19