StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoKAKO RIJEŠITI PROBLEM? OSNUJ POVJERENSTVO!

Degradacija, turistifikacija, diznifikacija - teški su problemi Dubrovnika, a sve će ih riješiti <em>Respect the City</em>

Piše DV
20. veljače 2018. - 14:17

"Prepoznajući potrebu hitnog, ali i sustavnog djelovanja prema održivijim modelima razvoja grada i njegovog turizma, Grad Dubrovnik je pokrenuo inicijativu Respect the City (RTC)", poručili su danas iz gradonačelnikova ureda. RTC opisuju kao "strateški istraživačko-razvojno-inovacijski projekt čiji je cilj kroz suradnju dionika i kombinaciju kratkoročnih, srednjoročnih i dugoročnih mjera i rješenja unaprijediti pozitivne učinke turizma na ljude, zajednicu i prirodne i kulturne vrijednosti s jedne, a smanjiti negativne učinke s druge strane". Što bi to trebalo značiti, govorili su na današnjoj prezentaciji u Gradskoj vijećnici, a glavni govornik bio je Ranko Milić, voditelj projekta RTC.

Kažu, u 2017., u Dubrovniku je ostvareno 1,18 milijuna dolazaka te rast od čak 17%. "Turizam je, izvjesno, motor razvoja mnogih krajeva Hrvatske, a posebice Dubrovnika, koji je, u mnogočemu, perjanica hrvatskog turizma. Međutim, turizam, unatoč svojim višestrukim pozitivnim utjecajima na društvo i gospodarstvo, kako u najrazvijenijim destinacijama svijeta, tako i u Dubrovniku, ima i svoje negativne nuspojave: zagušenja prometne i druge komunalne infrastrukture, degradaciju identiteta, kulturnih i prirodnih vrijednosti, socijalno raslojavanje i odljev stanovništva i odumiranje četvrti uslijed gentrifikacije, turistifikacije i diznifikacije i sličnih prijetnji masovnog turizma koji se razvija stihijski.   

Ovo se planira postići kroz praktične mjere, modele i rješenja dobrog upravljanja i održivog razvoja sukladno smjernicama tijela UN-a (npr. UNESCO-a, UNEP-a, UN WTO-a), Europske unije, Vlade RH i dr. relevantnih tijela. Kroz uvođenje i promociju načela i modela održivog i odgovornog turizma, RTC želi doprinijeti održivom razvoju i unapređenju kvalitete života kako stanovnika grada, tako i kvalitete iskustva posjetitelja grada, osiguravajući održivost turističkog, ali i ukupnog društveno-gospodarskog razvoja grada".

Kako planiraju doći do cilja?

Najprije će definirati projektni tim stručnjaka s višegodišnjim iskustvom u osmišljavanju i provedbi projekata održivog razvoja i održivog turizma, primjeni i podršci društvenih inovacija i održivog, društveno odgovornog poduzetništva, međusektorskih lokalnih razvojnih partnerstava, rješavanju urbanih razvojnih izazova, te osiguravanju vanjskih izvora razvojnog financiranja kroz EU i druge javne i privatne razvojne fondove na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini. Ovaj tim u ovoj fazi ima zadatak facilitirati procese stvaranja konkretnih rješenja za definirane hitne probleme, te raditi na osiguranju izvora financiranja, ali i pretvaranju rješenja u održive poslovne modele. Cilj ovoga jest grad Dubrovnik pozicionirati ne kao grad problem, već kao proaktivnog globalnog lidera razvoja održivog i odgovornog turizma. Paralelno s ovim, u ovoj fazi osniva se i savjetodavno tijelo koje je svoj inicijativni sastanak imalo 19. veljače 2018. U ovo tijelo su uključeni relevantni lokalni, regionalni, nacionalni i međunarodni dionici koji će zajedničkim snagama definirati prioritetne kratkoročne, srednjoročne i dugoročne ciljeve održivog razvoja turizma, ali i grada Dubrovnika u cjelini. Savjetodavno tijelo će predložiti i stvaranje sektorskih radnih skupina koje će ponuditi mjere rješavanja hitnih problema (npr. zagušenja najugroženijih dijelova grada već u 2018.).

U drugoj fazi projekta, u 2019., cilj je nastaviti razvoj osmišljavanjem, testiranjem i uspostavom srednjoročnih mjera te osigurati izvore financiranja modela i rješenja upravljanja destinacijom uključivanjem zainteresiranih dionika. Međusektorsko projektno partnerstvo će uključiti ponajbolju hrvatsku i svjetsku znanstveno-istraživačku, društveno-gospodarsku i razvojno-inovacijsku struku.

U trećoj fazi, planiraju se realizirati ciljana prioritetna ulaganja u unapređenje kritične infrastrukture, testiranje i optimiranje inteligentnog sustava upravljanja destinacijom, izgradnju kapaciteta dionika, razvoj i promociju proizvoda i usluga održivog i odgovornog turizma, te uspostavu međunarodnog centra za transfer znanja i tehnologija održivog i odgovornog turizma. Na ovaj način, planira se konkretno doprinijeti očuvanju, ali i unapređenju ugleda Dubrovnika kao svjetski atraktivne, ali i organizirane, dobro upravljane i uređene turističke destinacije koja osim svoje ljepote, kulture i povijesti, svijetu može ponuditi i relevantna rješenja, znanja i inovacije kao dodatnu vrijednost kako za posjetitelje, tako i za sve svoje građane, uključivo djecu, mlade, obitelji, osobe treće dobi i druge skupine u riziku od isključenosti".
 

26. travanj 2024 14:24