Vijesti Turizam i gospodarstvo

PAD U BROJKAMA POSJETE BRODOVA

Na Jadranu 135 kruzera manje nego u 2016., najviše ih uplovilo u Dubrovnik

PAD U BROJKAMA POSJETE BRODOVA

Na Jadranu je u 2017.  ostvareno 691 kružno putovanje stranim brodovima, što je 16,2 posto ili oko 135 tih putovanja manje nego u 2016., a tim je brodovima u Hrvatsku došlo i 13,3 posto manje putnika ili 947,3 tisuće, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS), donosi Hina. Ukupno su u hrvatski Jadran prošle godine uplovila 82 strana kruzera, od čega najviše u akvatorij Dubrovačko-neretvanske županije, gdje je ostvareno 63,5 posto od ukupnog broja kružnih putovanja u 2017., a s oko 20 posto tih putovanja slijedi Splitsko-dalmatinska županija, dok je u ostalim jadranskim županijama ostvareno preostalih 17,7 posto lanjskih kružnih putovanja.

Trend pada kružnih putovanja stranih brodova po Jadranu bilježio se prošle godine gotovo u svim mjesecima, osim u veljači, kada je tih putovanja bilo 14,3 posto više na godišnjoj razini, ali na niskoj bazi, dok je u siječnju putovanja bilo jednako kao u istom mjesecu godinu dana prije.

Analitičari su taj podatak povezali s odlukom Venecije o ograničenju broja posjetitelja, što se trebalo osjetiti i s ove strane Jadrana, u Hrvatskoj i Crnoj Gori. Nakon nekoliko mjeseci uzastopnog pada, zadnji mjesec prošle godine, prosinac, ipak je donio porast broja tih putovanja, od 16,7 posto, sa 14 putovanja kruzera po Jadranu kojima je došlo oko 11 tisuća putnika ili 114 posto više nego u prosincu 2016., kada je na 12 takvih putovanja u Hrvatsku došlo oko pet tisuća putnika.

Kruzeri su u Hrvatskoj boravili ukupno oko 1500 dana ili 17 posto manje nego u 2016. godini, a u Jadran su uplovila 82 kruzera.
Na godišnjoj razini, strani brodovi su na kružnim putovanjima u Hrvatskoj ukupno boravili oko 1500 dana ili 17 posto manje nego u 2016. Strani brodovi kruzeri u hrvatski Jadran su najviše doplovili prošle godine pod zastavom Malte i Bahama, ostvarivši 165, odnosno 163 kružna putovanja, a slijede ih brodovi pod zastavama Italije i Paname s po 105 i 77 putovanja.

Naslovnica Turizam i gospodarstvo

Najčitanije

Odustali pred ciljem, ali ne žale

Odustali pred ciljem, ali ne žale
Ova grupa mladih turista stigla je sa sjevera Europe, iz Poljske. To su autostoperi kojima je cilj što brži dola...
Odustali pred ciljem, ali ne žale

Prodani Dubrovački vrtovi sunca!

Prodani Dubrovački vrtovi sunca!
Dubrovački vrtovi sunca u Orašcu imaju novog vlasnika, kinesku korporaciju HNA Tourism group. Potkraj rujna fina...
Prodani Dubrovački vrtovi sunca!

Najnovije

Dio Plata jutros bez vode

Dio Plata jutros bez vode
Zbog radova na vodoopskrbnoj mreži 22. veljače bez vode će biti dio Plata iznad magistrale (od ulaza u Plat do r...
Dio Plata jutros bez vode