StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoNOVA GODINA, NOVA PRAVILA

KREDITNA SPOSOBNOST Banke zaoštrile pravila za ispunjavanje uvjeta za kredite, najlošije će proći oni s najnižim plaćama

Piše DV/JL
19. siječnja 2018. - 17:53

Od nove godine banke imaju i nova pravila, a sudeći prema prošlogodišnjima, svaki treći klijent koji je lani zatražio stambeni kredit ove godine ne bi zadovoljio kriterije. Izmjena Ovršnog zakona kojim se umjesto dvije trećine, od ovrhe moraju zaštititi tri četvrtine plaće, mogla bi znatno utjecati na ovogodišnje odobravanje primjerice stambenih kredita, donosi Jutarnji.

Svi kojima je plaća manja od prosjeka odnosno 6 tisuća kuna morali bi se pripremiti na manje iznose traženih kredita. Neke banke navode i primjere - ako dvoje supružnika s plaćama od 6 tisuća kuna žele uzeti kredit na 15 godina, maksimalno mogu podići 500 tisuća kuna, dok su po lanjskim pravilima mogli podići i do 900 tisuća, jer u ovogodišnjem slučaju mjesečna rata kredita može iznositi najviše 3669 kuna, dok je prije mogla dosegnuti gotovo dvostruko, naravno sve to i uz pretpostavku da klijenti nemaju ama baš nikakva druga zaduženja, poput dodatnih kredita ili minusa na tekućim računima, te dugovanja po kreditnim karticama.

HNB se već oglasio kako procjenu o tome može li se klijent prezadužiti ili ne, donose same banke, pa tako mogu odobriti i kredite veće od pravilima određenih, no sami bankari nisu skloni potvrditi takve izjave, jer ne žele kršiti propise kako se ne bi našli u situaciji da su takve kredite odobrili, a klijent ih ipak ne može vraćati.

Ipak svaka banka ima svoja pravila, a sve su se počele pozivati na 'zaštitu potrošača' i europske direktive od prije nekoliko godina. Cijeli tekst pročitajte OVDJE.
 

26. travanj 2024 03:26