StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoDOMAĆE JE DOMAĆE

Otvoren 14. Mediteranski sajam u Dubrovniku! Užitak za nepca i još štošta!

Piše Silvia Rudinović
17. ožujka 2017. - 15:38

U hotelu Tirena na Babinom kuku, po 14. put otvoren je Mediteranski sajam zdrave prehrane, ljekovitog bilja i zelenog poduzetništva. Okupilo se preko 200 izlagača iz 20 županija, ali i iz Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine te Italije.
Izlagači su iz svojih krajeva, od Slavonije do Međimurja, od Istre do krajnjeg juga, donijeli pršute, sireve, kobasice od divljači i domaće svinje, pancete, ulja, sokove, čajeve, ljekovita bilja i kreme, tjesteninu, rižu, sopranik, grahorice, voće, pa čak i sadnice cvijeća. Naći ćete tamo čak i Grana padano sir težak 40 kilograma.

Uz prodajni dio, Mediteranski sajam donosi i nekoliko predavanja tijekom ovog vikenda, pa će se tako govoriti o temama kao što su mogućnost financiranja razvitka malog gospodarstva, važnost potrošnje hrvatskih proizvoda i usluga te umrežavanje poljoprivrednih proizvođača, ugostitelja i hotelijera.
- Zalažem se za regulativu kojom bi se trgovačke lance obvezalo da najmanje 50 posto proizvoda na policama budu domaće, hrvatske proizvodnje. Vidimo da vlasnici velikih trgovačkih lanaca u svojim državama prate takvu politiku, dok se u Hrvatsku uvozi sve i svašta. Uvozna roba nam dolazi i prolazi ispod radara, a često je lošije kakvoće – izjavila je Marijana Petir, hrvatska europarlamentarka, pa ističe kako bi voljela da proizvodi izlagača u Dubrovniku dugoročno završe na stolovima naših turista.

- Sajam smo pokrenuli prije 14 godina s dozom straha, ali već prve godine sudjelovalo je 70 izlagača što je dalo nadu da će biti uspješan – kaže Vedran Kraljević iz tvrtke Dubrovnik Sun, organizatora sajma.
Mediteranski sajam u Dubrovniku otvoren je do 19. ožujka, a posebno zanimljiv dio programa bit će sutrašnja gastronomsko literalna prezentacija i kuharska radionica Veljka Barbijerija.

Sajam se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, a na svečanom otvorenju, uz organizatore i europarlamentarku Petir, okupljenima su se obratili Davorko Obuljen, zamjenik dubrovačko-neretvanskog župana, i Terezina Orlić, predsjednica HGK – Županijske komore Dubrovnik.

26. travanj 2024 02:28