StoryEditorOCM
MišljenjaENGLEZ U DUBROVNIKU

Monte Cristo u Monte Croatiji

7. srpnja 2019. - 15:21
Ime, odnosno identitet vrlo je važna i moćna stvar. Ponekad je dovoljno samo ime ili opis, kako bi ljudi stekli dojam sviđa li im se nešto ili ne. Odabrati pravo ime za nešto napola je dobivena bitka. Ime nas može asocirati na neki brend, osjećaj ili emociju.

Zbog svega toga predlažem da se mi lijepo nazovemo Monte Croatia! Pogledajmo naprimjer jedno od najvećih svjetskih imena, Google. Kad ste zadnji put rekli “idem to pogledat na internetu” ili “upitat ću svoju tražilicu”? Vjerojatno tamo negdje u 1980-tima. Na svim jezicima kažemo 'zaguglati'. Nikad ne kažemo Yahooat ću ili Bingat ću! Google je pojam za sebe na svim jezicima. I tako mi je pala na pamet ideja o Monte Croatiji.


Posljednjih nekoliko tjedana stalno mi se događaju déjà vui nekih razgovora. “Mislili smo sutra ujutro odmah otići u Montenegro (Crnu Goru)” rekao je moj gost tek pristigao iz Amerike. U drugim okolnostima to bi bila sasvim uobičajena i normalna rečenica. Međutim, moji gosti su stigli iz Bostona, kasnim večernjim letom u 22 sata. Nikad prije nisu bili u Dubrovniku, niti u Hrvatskoj, i ostaju ovde samo dva i pol dana. Znači, tek su stigli i odmah žele ići u Crnu Goru!

Moram priznati da me je ta situacija zaintrigirala. Nemam apsolutno ništa protiv Crne Gore, ali sam svejedno bio začuđen. “Vi ste iz Bostona, e sad zamislite da ja sletim u vaš grad i prvo što poželim je vidjeti Kanadu” rekao sam im s širokim osmijehom. “Ovdje ste samo dva i pol dana prije nego nastavite putovanje za Rim, pa upoznajte prvo Dubrovnik i našu regiju”, nastavio sam.

Nakon toga sjeli smo i upustili se u nešto dulji i detaljniji razgovor pa sam iskoristio priliku i pitao ih “zašto je Montenegro, odnosno Crna Gora, prva na njihovoj listi posjeta.” Priznali su da ne znaju ništa o toj zemlji, i pazite sad, ovo je ključno: “ime Montenegro je zvučalo tako egzotično i romantično?!?” Jednostavno, radi se o moći imena.

Oni su povezali Montenegro sa Monte Carlom, Monte Cristom i tko zna s kojim još Monteom za kojeg su čuli. “Znate li vi što monte znači?” upitao sam svoje američke goste.


Nisu imali pojma. Jel’ biste i dalje mislili kako je ta zemlja romantična kada bih vam rekao da monte na engleskom znači “crna šuma?“ Svi su se nasmijali i zaključili da ime baš i nije tako privlačno. Skoro identična situacija dogodila se i s mojim sljedećim gostima, ovaj put Kanađanima. Ponovo sam odslušao isto objašnjenje i reakciju koja je bila ista kao i kod Amerikanaca.

Imam osjećaj kada bismo ispred svega “zakačili” ime Monte da bi nam se turizam poduplao. Ston zvuči kao mjesto iz Flinstonesa, međutim Monte Ston priziva sliku kockarnica i jahti. Cavtat, čije je ime ionako nemoguće za izgovoriti bilo kome iz engleskog govornog područja, postao bi Monte Cavtat, što nije miljama udaljeno od Monte Crista.

A Srđ, još jedno ime koje je strancima apsolutno nemoguće izgovoriti i na kojem lome jezik, pravi je kandidat za postati Monte Srđ jer je monte u svakom slučaju. Slano je poprilično jednostavno i neinspirativno ime za neko mjesto, ali Monte Slano bi zvučalo kao zidinama ograđeni gradić okružen brežuljcima.

Poznata priča Alexandra Dumasa, Grof Monte Cristo u sebi sadrži notu misterije i avanture i da je smještena u Konavlima, s grofom od Konavala, stvari bi izgledale sasvim drugačije. Grof od Monte Grude ipak zvuči puno bolje.

Pa zašto jednostavno ne bismo promijenili sve i promijenili ime Hrvatska u Monte Croatia/Hrvatska! Možda Crna Gora ima više planina, ali nismo ni mi baš u zaostatku za njima. Čak i Biblija govori “dobro ime vrijednije je od bogatstva!”



 
26. travanj 2024 08:07