StoryEditorOCM
KulturaDOM MARINA DRŽIĆA NAJAVLJUJE:

Vrijedna i rijetka izdanja talijanskog odvjetnika i prijatelja Dubrovnika bit će izložena uoči sv. Vlaha

Piše DV
26. siječnja 2020. - 09:42
Najvrjednija izdanja, knjige, vedute i zemljovide iz privatne zbirke talijanskog odvjetnika, bibliofila i osvjedočenog prijatelja Dubrovnika i Hrvatske Cristiana Pambianchija, bit će izloženi od 30. siječnja u petoj lađi Lazareta. U autorskom izboru povjesničarke književnosti Katje Bakije, dubrovačkoj publici bit će predstavljena 73  naslova iz povijesti hrvatske književnosti i kulture tiskanih u razdoblju od XVI. do XX. stoljeća. Vrijedna i rijetka izdanja stižu povodom Dana grada Dubrovnika i njegovog zaštitnika svetog Vlaha, u organizaciji gradske uprave i Doma Marina Držića, uz potporu Ministarstva kulture i Bibliotece Nazionale Braidense iz Milana. Ravnatelj DMD-a Nikša Matić najavljuje svečano otvorenje izložbe „Iz riznice hrvatske i europske književne i kulturne baštine“ zbirke Pambianchi – Kramarić / Dal tesoro del patrimonio letterario culturale croato ed europeo Collezione Pambianchi – Kramarić, u četvrtak 30. siječnja, u 18 sati.

"Izložena djela dragocjena su i značajna u kontekstu  razvoja  dubrovačke i hrvatske  književne povijesti i njezinog razmatranja u europskom kontekstu.Veliki dio izloženih knjiga su prva izdanja i djela dubrovačkih autora ili je riječ o naslovima vezanima uz dubrovačke teme i dubrovačku književnost uz određeni broj hrvatskih i stranih autora koje su zanimale hrvatske teme. Izložba će predstaviti knjige koje su imale veliki utjecaj na književna strujanja u vremenu u kojem su nastajale i koje su snažno utjecale na standardizaciju hrvatskog jezika, kao i na oblikovanje književnog standarda", najavljuje Nikša Matić.

"Cristianu Pambianchiju, kod kojeg se ljubav i predanost prema rijetkim i vrijednim knjigama stopila i poistovjetila s ljubavi prema dubrovačkoj i hrvatskoj književnosti, poticaj za skupljanje knjiga važnih za hrvatsku povijest, kulturu i književnost bila je agresija na Hrvatsku 1991. i potreba da pomogne njezinim ljudima. Kao novinar, zalagao se da istina o napadu na Hrvatsku i istina o Domovinskom ratu dođe u svijet, da se spozna kako se u Hrvatskoj ne vodi građanski, nego Domovinski rat, dok je kolekcionarstvom knjiga želio pokazati bogatstvo hrvatske povijesti i književnosti i to sve prenijeti sljedećim generacijama.

Od 2015. u njegovoj zbirci su i prva izdanja djela nekih od najznačajnijih pisaca dubrovačke i hrvatske književnosti (Marka Marulića, Ivana Gundulića, Ruđera Boškovića, Nikole Nalješkovića, Mavra Vetranovića, Ignjata Đurđevića, Junija Palmotića). Katalog koji prati izložbu ilustriran je naslovnicama izloženih izdanja, opisom kataloških jedinica uz nekoliko reprodukcija veduta i zemljovida. Izložba odabranih  knjiga, prema riječima vlasnika zbirke, priča je o toleranciji jer: 'Nitko ne može kreirati vlastitu kulturu od nule. Sve su kulture pod određenim međusobnim utjecajima susjeda ili onih prethodnika koji su nastanjivali tu zemlju.  I u jednom čovjeku su na stotine drugih ljudi'. Izložba „Iz riznice hrvatske i europske književne i kulturne baštine“ zbirke Pambianchi – Kramarić potvrda je prijateljstva Dubrovnika i Milana, suradnje i međuprožimanja kultura, a svjedoči o bogatstvu i kontinuitetu hrvatske književnosti i kulture te njezinoj uključenosti u mediteranski i europski kulturni prostor", navodi u najavi ovog zanimljivog događaja.
27. travanj 2024 06:45