StoryEditorOCM
KulturaSTATISTIKA DUBROVAČKIH KNJIŽNICA

NAJČITANIJE KNJIGE U PROTEKLOJ GODINI Spisateljice uživaju veću naklonost dubrovačke čitateljske publike

16. siječnja 2020. - 18:58

Aktivnost čitanja zaokupljala je Dubrovčane i u protekloj godini. Da to nije samo pusta fraza, potvrđuje podatak kako je broj članova Dubrovačkih knjižnica sa zadnjim danom 2019. bio 4590, što znači da je novih korisnika upisano 469, jer je godinu prije (2018.) broj korisnika bio 4121. Krajem 2017. brojka je bila još manja, tek 3710 pa se može reći da broj korisnika Dubrovačkih knjižnica neprestano raste, a knjiga kao medij ni u vremenima uznapredovalih tehnoloških mogućnosti ne gubi svoje simpatizere.


Nema domaćih autora


Najposuđivanija knjiga Narodne knjižnice Grad u protekloj godini je naslov „Genijalna prijateljica“ Elene Ferrante. Zanimljivo, jer se upravo ova knjiga našla na vrhu 'čitateljske ljestvice' iz 2018. Dubrovačka čitateljska publika još je odana spisateljici koja piše pod pseudonimom, ali je svojim pisanjem zadivila čitatelje diljem svijeta. No, postojano prvo mjesto ipak nije naznaka da se na listi ništa nije mijenjalo. Čitatelji su svojim posudbama itekako potaknuli izmjene na popisu. Najprije, od 2. do 10. mjesta došlo je do velikih promjena. Iako se roman „Ciganin, ali najljepši“ Kristiana Novaka lani našao na čvrstom 4., a preklani na 6. mjestu najposuđivanijih naslova, ove godine je nestao s popisa! Nestale su i „Zgodne djevojke“ Karin Slaughter (lani na 5. mjestu), ali su se zato na 7. mjestu pojavile „Sve nestale djevojke“ američke spisateljice Megan Mirande. U šali bi se moglo reći kako su jedne djevojke zamijenile druge.

Indikativno je da na novom popisu nema nijednog naslova domaćih autora. Lani su se još mogli naći „Dubrovački kurioziteti“ Suada Ahmetovića (8. mjesto) i „Dubrovačke slike i prilike“ Josipa Berse (9. mjesto) kao lokalni predstavnici.



Uz „Genijalnu prijateljicu“ na prvom te „Sve nestale djevojke“ na sedmom mjestu, drugo mjesto zauzela je norveška spisateljica Maja Lunde s romanom „Povijest pčela“. Na trećem je mjestu gansko-američka autorica Yaa Gyasi sa svojim debitantskim romanom „Povratak kući“. Slijedi naslov „Sila prirode“ Jane Harper ili 'australske Agathe Christie' kako su je nazvali neki.

Peto mjesto pripalo je prvijencu Britanke Angele Marsons „Nijemi vrisak“. „Savršena djevojka“ britanske spisateljice Gilly Macmillan na šestom je mjestu. Robert Bryndza, autor podrijetlom iz Velike Britanije koji živi u Slovačkoj zaslužan je za osmo mjesto romanom „Mutna voda“. „Otok tajni“ očarao je dubrovačke čitatelje pa su djelo Patricije Wilson nagradili devetim mjestom, a „Žena na prozoru“, prvijenac Daniela Malloryja koji piše pod pseudonimom A. J. Finn, na desetoj je poziciji.



Ljubitelji knjige već sada uživaju u vrlo napetom štivu, ali će i 'ljubitelji platna' doći na svoje jer u proljeće 2020. u kina stiže istoimeni film redatelja Joea Wrighta s Amy Adams u naslovnoj ulozi a koji je nastao na temelju knjige. Zaključak je da su dubrovački čitatelji naklonjeniji autoricama nego autorima, ali i da su ostali lojalni promjenama evidentiranim i prethodnih godina.


Znanstvena knjižnica domaćin Međunarodnog skupa restauratora


- U Dubrovačkim knjižnicama i ograncima trenutačno se priprema program za Festu sv. Vlaha u sklopu kojeg će se održavati slikarske radionice pod vodstvom akademskog slikara Želja Perkovića, pričaonice i radionice za djecu vrtićkog uzrasta, kao i igrokazi za djecu nižih razreda osnovnih škola, a sve na temu sv. Vlaha. U veljači će se održati književna večer ''Amor u knjižnici'' povodom Dana zaljubljenih, a zatim slijedi manifestacija Mjesec hrvatskoga jezika od 21. veljače do 17. ožujka kojom se, kao i dosad, želi istaknuti važnost očuvanja materinskoga jezika, svih njegovih narječja i dijalekata te upoznati javnost s bogatom hrvatskom jezičnom baštinom i sjajnom jezičnom poviješću. U travnju će se održavati otvorene glazbene radionice za klasičnu gitaru pod vodstvom svjetski poznatog slovenskog gitarista Maka Grgića, najavljuju iz Dubrovačkih knjižnica.

No, ni na adresi Ulica Cvijeta Zuzorić 4 neće se mirovati.

- Što se tiče Znanstvene knjižnice Dubrovnik, primjetan je 'značajan porast posjetitelja' u protekloj godini, istaknula je voditeljica Znanstvene knjižnice Paula Raguž, otvoren je digitalni repozitorij ZDUR koji će se tijekom ove godine još više proširiti jednim od najtraženijih naslova novina ''Crvena Hrvatska''. U studenome će Znanstvena knjižnica biti domaćin Međunarodnog skupa restauratora, najavljuju.



Pa iako se naslov „Dubrovačke slike i prilike“ Josipa Berse nije našao među najposuđivanijim knjigama Narodne knjižnice Grad, na 4. je mjestu u Znanstvenoj knjižnici. Tu je i „Ladanjska arhitektura dubrovačkog područja“ Nade Grujić koja je na prvom mjestu dok je u protekloj godini bila na šestom. Prvo mjesto knjiga je zauzela i u godini 2017., a 2016. je bila na četvrtom, tako da se može govoriti o konstanti kao i o knjizi „Dubrovačke slike i prilike“. Na drugom mjestu je naslov „Povijest Dubrovačke Republike“ Bernarda Stullija, a na petom knjiga koju često prolaznici mogu vidjeti u izlozima dubrovačkih knjižara - „Povijest Dubrovnika“ Robina Harrisa. Ljeti je, doduše, knjiga više prisutna u engleskoj verziji. Treće mjesto zauzela je nova knjiga predsjednice dubrovačkog ogranka Matice hrvatske Slavice Stojan „Ombla, vile i vilani. Povijest svakodnevice u ljetnikovcima Rijeke Dubrovačke (15. do 19. st.)“ koju je znanstvenica predstavila pred mnogobrojnom publikom 13. rujna 2019. u Franjevačkom samostanu Pohođenja Marijina u Rožatu.

Od novina, u Znanstvenoj knjižnici najtraženiji su „Dubrovački vjesnik“, posebno brojevi iz 60-tih, 70-tih i 80-tih. Tu su i novine „Dubrovnik“, „Crvena Hrvatska“ i „Narodna svijest“ (prva polovica 20. stoljeća). Valja posebno istaknuti Dubrovački vjesnik u čije stare brojeve zainteresirani vrlo često zavire, a u godini u kojoj županijski tjednik slavi 70. rođendan sigurno će se i stare novinske stranice listati češće nego inače.


 

Čitateljski klub nastavlja s djelovanjem


U 2018. godini pokrenut je Čitateljski klub Dubrovačkih knjižnica koji se sastaje jednom mjesečno i broji petnaestak aktivnih članova, a i ove godine nastavlja s radom pod vodstvom Stanislave Nikolić Aras. Trenutačno se čita ''Fizika tuge'' Georgija Gospodinova, o kojoj će se razgovarati na sljedećem sastanku 21. siječnja u 18 sati.

- Naslovi romana koje smo čitali na našem čitateljskom klubu Dubrovačke knjižnice 2019. su Antonio Tabucchi „Pereira tvrdi“, Mirko Kovač „Grad u zrcalu“, Arundhati Roy „Ministarstvo potpune sreće“, Slavenka Drakulić „Nevidljiva žena i druge priče“, David Vann „Legenda o samoubojstvu“, Delphine de Vigan „Prema istinitoj priči“, Nebojša Lujanović „Južina“, Olga Tokarczuk „Tjeraj svoj plug preko mrtvačkih kostiju“, Svetlana Aleksijevič „Rabljeno doba“, Flannery O'Connor „Teško je naći dobra čovjeka“, Alessandro Baricco „Svila“, Rachel Cusk „Arlington park“. Klub je vremenom okupio još članova, jezgra je čvrsta i to su ljudi koji su čitalačkom strašću na neki način motor ove male entuzijastične skupine. Naslove odabire voditeljica u suradnji s knjižničarkama jer nam izbor ovisi i od broja primjeraka pojedinog djela u našoj knjižnici. Pratimo nova izdanja i trendove i zasad čitamo nove naslove, uglavnom, recentnu književnost s malim izletima u kultna djela ukoliko ih do sada nismo imali namjeru čitati, ističe voditeljica Kluba te dodaje:



- Nekako se nametnuo i izbor romana po nacionalnim književnostima jer nam je zanimljivo razgovarati i o tome kako se određeno književno djelo odnosi prema društveno-političkoj stvarnosti prostora u kojem je nastalo. Za veljaču ćemo čitati Harukija Murakamija „Poslije potresa“. Iz prošlogodišnjeg popisa se vidi da pokušavamo biti raznovrsni i u književnim vrstama, iako su roman i kratka priča najzastupljeniji. No, unosimo i poeziju polako, čitajući povremeno po jednu pjesmu iz suvremenog pjesništva jer poezija se svakako vraća na prve police, a čitateljski klub je živo mjesto razgovora, kritike, pravog čitanja. Od planiranih naslova znam da će tu biti Mihaela Gašpar i njezin novi roman „Nemirnica“, Daša Drndić „Leica format“ pa kud nas odnese naša volja, strast i znanje, zaključuje Nikolić Aras.

U svakom slučaju, nema sumnje da će i 2020. pa i novo desetljeće biti iznimno intrigantno za čitatelje i da će se knjiga izboriti za svoje mjesto, za svoju policu, za svog čitatelja.

Najčitaniji naslovi Odjela za djecu i mlade u 2019.
1. Kinney, Jeff - Gregov dnevnik
2. Chesterfield, Sadie - Kako je Gru postao dobar
3. Scheffler, Axel - Žabica za laku noć
4. Casalis, Anna - Opipaj, osjeti, poslušaj
5. Donaldson, Julia - Što je bubamara čula
6. Scheffler, Alex - Lokvica
7. Velika knjiga priča za laku noć
8. Donaldson, Julia - Prase se igra skrivača
9. De Petigny, Aline - Petra putuje zrakoplovom
10. Škrinjarić, Sunčana - Gospođica Neću
Najčitaniji naslovi Znanstvene knjižnice u 2019.
1. Grujić, Nada - Ladanjska arhitektura dubrovačkog područja
2. Stulli, Bernard - Povijest Dubrovačke republike
3. Stojan, Slavica - Ombla, vile i vilani
4. Bersa, Josip - Dubrovačke slike i prilike
5. Harris, Robin - Povijest Dubrovnika

4 590
broj članova u 2019.

469
novoupisanih članova u 2019.

15-tak članova
Čitateljskog kluba

 

25. travanj 2024 22:47