StoryEditorOCM
KulturaART RADIONICA LAZARETI

ALTERNATIVNE LEKTIRE I 'PITAJ PJESNIKA' Dubrovčani s Dortom Jagić proveli četiri dana u znaku pisanja, druženja i poezije

Piše PSD.
22. studenog 2019. - 15:30
Hrvatska pjesnikinja Dorta Jagić, koja osim poezije piše i objavljuje kratke priče, putopise, eseje i dramske tekstove boravila je u Dubrovniku u Art radionici Lazareti u sklopu programa Alternativne lektire.

Ovo je drugi dio ovog programa koji se tijekom 2019. godine u dva ciklusa organizirao u prostoru ARL (na prvom ciklusu radionica gostovao je Bojan Krivokapić). Jagić je od 18. do 21. studenog održala četiri jutarnja programa s dubrovačkim srednjoškolcima.

- Alternativne lektire su zamišljene kao podrška programu književnosti srednjih škola i to na način da se ležernijim metodama i pristupom s mladima razgovara o književnoj umjetnosti i temama kojima se ona bavi, komparirajući naslove učeničkih lektira sa srodnim lektirama, ističe utemeljiteljica programa Staša Aras.

Kroz četiri dana rada Dorta Jagić i Staša Aras su s pedesetak učenika iz raznih škola razgovarale i čitale Walta Whitmana, Jacka Kerouaca, provele radionicu pisanja poezije i kratke priče.

Program Alternativnih lektira nastavlja se kroz formu čitateljskog kluba za mlade u ARL. Osim susreta i radionica s učenicima, Jagić je bila gošća programa „Pitaj pjesnika!“.

- Svakoga je dana u popodnevnim satima zainteresiranim ljubiteljima književnosti govorila o svome radu, poeziji, radionicama pisanja i svemu što je okupljene zanimalo, otkriva Aras.

Inače, Jagić je uvrštena u brojne domaće i strane pjesničke antologije, pojedini pjesnički ciklusi i priče prevedeni su na 20 stranih jezika. Osim pjesničke nagrade Goran za mlade pjesnike za rukopis „Plahta preko glave, dobitnica je nagrade Balkan Grand Prize for Poetry 2007. na međunarodnom festivalu u Rumunjskoj te ugledne nagrade The European Poet of Freedom Award 2014. za knjigu pjesama „Kauč na trgu, koju dodjeljuje poljski grad Gdanjsk. Godine 2017. nagrađena je Goranovim vijencem za ukupan doprinos poeziji.
26. travanj 2024 08:43