StoryEditorOCM
KulturaU KORČULANSKOJ GRADSKOJ KNJIŽNICI 'IVAN VIDALI'

MJESEC HRVATSKE KNJIGE Predstavljeno 'Bogohuljenje ili pričanje svoje priče' Ivice Duhović Žaknić

Piše Tekst i foto: Dora Lozica
29. listopada 2019. - 14:37
I ove je godine Gradska knjižnica Ivan Vidali Korčulanima osigurala zanimljiv i dinamičan program povodom Mjeseca hrvatske knjige. Bit će tu zanimljivih radionica, predavanja, izložbi, večeri poezije, natječaja za najbolje otočno književno djelo uz tri predstavljanja književnih djela.

Upravo se na predstavljanju zbirke priča „Bogohuljenje ili pričanje svoje priče“ autorice Ivice Duhović Žaknić, prošlog petka u Gradskoj knjižnici Ivan Vidali tražilo mjesto više. Ivica je rođena 1950. na otoku Korčuli kao drugo žensko dijete u obitelji Duhović. Budući da je na krštenju dobila muško ime, često je tijekom života morala naglašavati da je žena što je, između ostalog, oblikovalo feminističke stavove koji su jasno definirani u njenoj prozi. Napisala je dva romana, „Pali anđeli Cvijete Knez“ i „Najmojije“ kao i zbirku novela „Islomanija“ u kojima potvrđuje svoju privrženost intimnom svijetu žene na otoku, njenom društvenom položaju, njenoj borbi za mjesto u obitelji, u društvu i pod suncem.

Slični su motivi istaknuti i u najnovijoj zbirci priča „Bogohuljenje“ u kojoj se kroz deset pripovjetki upoznajemo s dužim ili kraćim crticama života deset žena. Večer je prigodnim riječima otvorila ravnateljica Gradskog muzeja Milojka Skokandić istaknuvši dugu i uspješnu suradnju s otočnom spisateljicom, a događaj su pjesmom uveličale članice ženske klape Moreška. Zbirku je na jedinstven i emotivan način predstavila umirovljena profesorica hrvatskog jezika Mirjana Mirošević ističući kako je nakon odlaska u mirovinu malo što može izvući iz udobnosti i anonimnosti doma, ali zanimljivim pričama o ženama nije mogla odoljeti.

Ivica ne idealizira svoje junakinje, one su i lijepe i mlade, i stare i ružne, i plemenite i opake, a naslov knjige nastao je sjećanjem na anegdotu iz djetinstva.

„Naslovom sam željela pokazati kako bogohuljenje nije samo psovka ili neprimjerena radnja. Bogohuljenje je u otočnoj sredini i izrazito lijepa žena s kvalitetama koje okolina teško razumije. Kao dijete nisam htjela ući u crkvu na vjeronauk, ostala sam vani igrati „Čovječe ne ljuti se“. Naš ondašnji župnik Don Jozo je izašao ispred crkve i pitao me zašto, rekla sam mu da mi je dosadna priča o smrti i ubijanju i drugim stvarima iz Biblije. Rekla sam mu da bi ja pričala neke naše priče, npr. zašto mala Ana nema mamu, je li zaista to vaš Bog htio, zašto nosi crno na rukavu i koletu. Rekao mi je – mala Duhović, ti samo bogohuliš! Hoćeš doć u crkvu i pričestit se? Na kraju mi je rekao – Bog te blagoslovio i to nimalo agresivno na ljudski način pa sam ušla u crkvu“, prisjetila se Ivica.

Priče okupljene na stranicama „Bogohuljenja“ danas možete pronaći u Gradskoj knjižnici Ivan Vidali, a nastajale su, kaže Ivica, u razdoblju od 10 godina dugo se oblikujući u njenim mislima. Mnogi su dijelovi autobiografski kao i mnogi likovi koji se pojavljuju u pričama. Oni su stvarni ljudi kojih se Ivica sjeća iz svog djetinstva i mladosti, a to zna biti jako neugodno. Ivica nam otkriva kako ju je još veliki Petar Šegedin upozorio u kolikoj mjeri stvarni likovi koje će autor pustiti u svoje priče mogu biti opasni, budući da je i sam bio protjeran iz rodne Postrane. Ipak, Ivica nije odustala od svojih žena za koje tvrdi da ih razumije i ponekad ispričava za njihove postupke, a njena proza bez imalo sumnje podsjeća na autobiografska Šegedinova djela.
„U ritmu čitanja!“ moto je ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige kojem je tema glazba budući da se ove godine obilježava 200. obljetnica rođenja Vatroslava Lisinskog. Bogati će program u Gradskoj knjižnici Ivan Vidali potrajati sve do 15. studenog.
26. travanj 2024 21:32