StoryEditorOCM
KulturaSVI VOLE PETAK

BRAVO KULTURNJACI! 'Utrpali' ste pet događaja u sat i pol vremena!

Piše PSD.
27. rujna 2019. - 13:16

Kaže u razgovoru za 'Dubrovački' pročelnica Upravnog odjela za kulturu i baštinu Grada Dubrovnika Ana Hilje kako „Dubrovnik po broju stanovnika ima najveća izdvajanja za kulturu u Republici Hrvatskoj“. Čini se isto tako da Dubrovnik po glavi stanovnika ima i najviše kulturnih događanja u Republici Hrvatskoj. Tako večerašnji raspored događanja izgleda ovako:

- u 19 sati je predavanje Vlastimira Vekarića o tradicijama i životu na Pelješcu u Čitaonici Narodne knjižnice Grad,

- u 19 sati je koncert Dubrovačkog simfonijskog orkestra ispred Katedrale povodom Svjetskog dana turizma,

- u 19 sati u auli sveučilišnog Kampusa otvaranje je izložbe „Kanalica – od gline do kupe“,

- u 20 sati u Galeriji Dulčić Masle Pulitika predavanje je o povjesničaru umjetnosti Milanu Prelogu koje drži povjesničarka umjetnosti Maja Nodari,

- u 20.30 sati u palači Sponza Džemila Bukovica predstavlja knjigu „I danas je za sutra“.

Dakle, pet događanja u sat i pol vremena?! Nakon ovog popisa, fraza 'po glavi stanovnika' postaje glavobolja. Naravno, svaki od ovih događanja vrijedan je na svoj način, ali će isto tako svaki od aktera ovih događanja nezasluženo ostati zakinut za publiku na svoj način. Možda će predstavljanje knjige u Sponzi proći najmanje 'okrznuto'.

Lijepo je vidjeti da se u Gradu nešto događa, ali mora li se baš 'sve' događati u jednoj večeri u sat i pol?! Može li se to malo disperzirati? Očito ne može.

Inače, u Kalendaru događanja Grada Dubrovnika navedeno je Vekarićevo predavanje i koncert DSO. Zbog toga opet pitanje: čemu Kalendar događanja jer i bez njega i s njim riječ „red“ ili „raspored“ davno je zamijenila riječ „nered“? Tko ima, a tko nema obavezu upisivati/najaviti događanja u sustav? Tko time koordinira ili očito ne koordinira?

A kome pak nije dovoljno dileme, tko se još uvijek pita: 'ići ili ne ići', postoji i šesti događaj večeras: naime, Sara Renar će u sklopu prvog Festivala vinila u Art radionici Lazareti u 20 sati održati koncert. Događaj je naveden u Kalendaru događanja.

No, da ne bude sve u negativnom tonu: zanimljivo je kako večeras nema nijednog sportskog događaja u Dubrovniku pa oni koji od kulture traže rezultate - rezultat je 5:0 za kulturu! Bravo! bLu

26. travanj 2024 16:15