StoryEditorOCM
KulturaKNEŽEV DVOR

OTVORENA SREDIŠNJA OVOGODIŠNJA IZLOŽBA DUBROVAČKIH MUZEJA Orlando - simbol slobode! 

14. rujna 2019. - 23:26

Središnja izložba Dubrovačkih muzeja "Orlando - simbol slobode" otvorena je u Kneževom dvoru. Riječ je o projektu kojim ova javna ustanova u kulturi daje svoj obol obilježavanju Orlandove godine proglašene u povodu 600. obljetnice postavljanja Orlandova stupa u Dubrovniku.

Izložba je koncipirana u više tematskih cjelina koje se, među ostalim, bave povijesnim okvirom kraja 14. i početka 15. stoljeća Dubrovačke Republike u europskim političkim procesima te fenomenom Orlandove pojave u Dubrovniku, njegovim graditeljima i umjetničkim dosezima u kontekstu onodobnog dubrovačkog kiparstva, a predočavaju i motiv Orlanda u europskoj, hrvatskoj i dubrovačkoj književnoj baštini.


Pojedine teme teme obradilo je sedam autora: akademik Igor Fisković, Zdenka Janeković Römer, Ilija Mitić, Vinicije B. Lupis, Morana Čale, Ennio Stipčević te Ingrid Pavličević. Okupljenima se, pak, najprije obratila ravnateljica Dubrovačkih muzeja Pavica Vilać koja je voditeljica i koordinatorica projekta, urednica popratnog kataloga te kustosica izložbe zajedno s voditeljicom Kulturno-povijesnog muzeja Marinom Filipović.

Navela je Vilać kako Dubrovački muzeji ovim projektom daju svoj prilog obilježavanju Orlandove godine. Cilj je, između ostalog, kroz nekoliko tematskih cjelina podići svijest o ulozi Orlanda u prošlosti, ali i sadašnjosti Dubrovnika.

Postav čini sedamdesetak predmeta/kopija iz arhivske, knjižne građe, a tu su i umjetnička djela na temu Orlanda. Građa za izložbu posuđena je iz Državnog arhiva u Dubrovniku, Dubrovačkih knjižnica odnosno Znanstvene knjižnice, iz arhiva Male braće, iz arhiva Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te od nekih privatnih posuditelja. Lupis koji je autor stručnog koncepta izložbe je pak podcrtao kako je Orlando simbol slobode, ali i srednjoeuropske kulture. Akademik Fisković naglasio je kako se sve ono što Grad čini sublimira u kipu Orlanda kojeg je nazvao i "sukusom Grada".

Izložbu je otvorio dubrovački gradonačelnik Mato Franković koji je rekao kako je Orlando bio svjedokom suza i smijeha, svjedok brojnih vojska, ali i država.

- Jesmo li dovoljno brinuli o Orlandu? Jesmo, jer da nismo danas ne bismo obilježavali 600 godina od njegovog postavljanja. Je li moglo bolje? Sigurno da jest, priznao je Franković dodavši kako je kip sada zaštićen od vremenskih i svih drugih nepogoda.

Pojasnio je kako su se o stanju Orlandovog stupa do sada mogli čuti jedna, druga ili treća mišljenja, ali tek će analiza Hrvatskog restauratorskog zavoda za mjesec i pol ili dva dati jasnu sliku. Također, poručio je kako nije cilj "Orlanda sačuvati za nas, već za one koji dođu iza nas". Na kraju je poželio Orlandu ne 600, nego još najmanje 2 tisuće godina!

Izložbu prati reprezentativni katalog na preko 300 stranica i prigodni strip "Intervju s Orlandom". Autorica stripa je viša pedagoginja Dubrovačkih muzeja Aleksandra Piteša, a autorica ilustracija nedavno je i prerano preminula Martina Ljutić kojoj je izdanje i posvećeno.

U sklopu izložbe, zainteresirane očekuje besplatna vodstva, najmlađi će imati priliku sudjelovati na edukativnim radionicama, a izložbu prati i set muzejskih suvenira.

Postav izložbe potpisuje studio Rašić+Vrabec, dok je za multimediju zaslužna tvrtka Novena. Izložba, koja ostaje otvorena do 4. siječnja 2020. realizirana je pod pokroviteljstvom Grada Dubrovnika i uz potporu Ministarstva kulture.

26. travanj 2024 19:18