StoryEditorOCM
KulturaKONFERENCIJA ZA MEDIJE

Hamlet nije ni mlad ni naivan - on je čovjek izgrađenih stavova u vremenima duhovne ugroženosti

23. srpnja 2019. - 11:10

Konferencijom za medije u Festivalskoj je palači najavljena prva dramska premijera „Hamlet“ Williama Shakespearea u režiji Paola Magellija i u izvedbi Festivalskog dramskog ansambla. Intendantica Dora Ruždjak Podolski kazala je kako riječ o "velikom i centralnom događaju jubilarnih 70. Dubrovačkih ljetnih igara". Dodala je kako se predstava nalazi u posljednjim premazima te je komad u velikom zamahu. Magellija je opisala kao redatelja koji predano i profesionalno radi koji je "zadužio ne samo ovaj kulturni prostor nego i kulturni prostor cijele Europe". 

Pomoćnik za dramski program Saša Božić podsjetio je na podatak kako je do sada bilo 14 produkcija Hamleta, 13 na Lovrjencu, a samo jedna na Lokrumu. Za festivalsko je vodstvo ova predstava " veliko i prekrasno iskustvo". 

Redatelj Paolo Magelli jasno je poručio: "nije jednostavno, nije jednostavno, nije jednostavno!" Suglasan je se s Elliotom primjerice po pitanju Da Vincijeve Mona Lise jer smatra da slikar ima puno genijalnija djela. Kazao je kako Shakespeareovo djelo ima neke ozbiljne dramaturške probleme. "Hamlet" je, prema njegovom mišljenju, vrhunski intelektualac koji sve zna, tekst u jednom dijelu kolidira s Beckettovom apsurdnošću i u tom se jednom dijelu uzdiže. Zapitao se Magelli gdje su "intelektualci koji se danas glasno ne slažu, gdje su intelektualci prijestupnici, gdje su Camusi, Sartrei i Pasolini?". Ustanovio je kako su intelektualci kupljeni, "intelektualne glave su otkupljene", zaključio je Magelli. Otkrio je i kako je šef rasvjete koji je pao sa skele te se sada leži u bolnici u Zagrebu.

Frano Mašković, koji kao prvi Dubrovčanin igra naslovnu ulogu "Hamleta" kazao je kako je za njega ovo "velika prilika" i "veliki izazov". 

Dramaturginja Željka Udovičić Pleština navela je kako ima onih koji veličaju Shakespeareov tekst poput Jana Kotta ili onih koji tu genijalnost osporavaju poput T. S. Elliota. Kazala je kako Hamlet nije ni mlad, ni naivan, on je "čovjek izgrađenih stavova u vremenima duhovne ugroženosti" te je navela nekoliko pitanja na koja cijeli autorski tim želi odgovoriti ovom inscenacijom.  

Asistentica redatelja je Tamara Damjanović, scenograf je Lorenzo Banci, kostimograf je Leo Kulaš, asistentica kostimografa je Ana Fucijaš, glazbu potpisuje Ljupče Konstantinov, video projekcije Ivan Marušić Klif, oblikovatelj svjetla je Aleksandar Čavlek, asistent oblikovatelja svjetla je Marko Mijatović. Učitelj mačevanja je Lovro Buva, inspicijent je Roko Grbin, a fotograf Marko Ercegović.

Pretpremijera predstave je 26. srpnja, premijera 27. srpnja, a reprizne su izvedbe na rasporedu od 28. do 31. srpnja. Sve izvedbe su na Lovrjencu s početkom u 21.30 sati.  Inače, ulaznice za sve izvedbe su rasprodane. 

Podjela

U predstavi igraju: Frano Mašković (Hamlet), Milan Pleština (Klaudije), Nikša Butijer (Polonije), Ermin Bravo (Horacije), Ivan Colarić (Laert), Nina Violić (Gertruda), Anđela Ramljak (Ofelija), Enes Vejzović (Guildenstern), Pjer Meničanin (Rosencrantz), Ranko Zidarić (Forinbras), dok su članovi glumačke družine: Hrvojka BegovićDomagoj JankovićBernard TomićPavle VrkljanKarlo Mrkša Matija Čigir.  
 

26. travanj 2024 15:21