Vijesti Kultura

NJIHOV MEĐUNARODNI DAN

Sutra besplatno u muzeje

NJIHOV MEĐUNARODNI DAN
Ususret Međunarodnom danu muzeja kojega obilježavamo 18. svibnja, i čija je ovogodišnja tema „Muzeji kao središta kulture: budućnost tradicije“, Dubrovački muzeji najavljuju besplatan ulaz za sve individualne posjete.

Podsjećaju na aktvnosti koje su imali uoči Dana muzeja. U sklopu multimedijalne izložbe “Sa o Roma” koja kroz fotografije, audiovizualne snimke te različite predmete materijalne baštine prezentira običaje kojima se obilježava romski blagdan Đurđevdan u Skoplju, autorica Elsie Ivancich Dunin, profesorica emerita etnokoreologije na University of California u Los Angelesu (UCLA), održala je predavanje o pola stoljeća istraživačkog rada i kontinuiranog dokumentiranja blagdana „dolaska ljeta“ .

U okviru 24. edukativne muzejske akcije (EMA) povodom Međunarodnog muzeja, a koja je ove godine posvećena (pre)hrani organizirano je 5 edukativnih radionica i jedno predavanje pod zajedničkim nazivom “Čičulin, Bes i samoniklo jestivo bilje“.
Pedagoški odjel Dubrovačkih muzeja organizirao je 4 radionice na kojima je sudjelovalo 60 prvašića OŠ Marina Držića i isto toliko predškolaca iz dubrovačkih vrtića Pile i Pile 2. Polaznici su se igrali „Čičulinom“ koji je glumio krušjenicu, dizajnirali svoju narodnu nošnju „Zvutkom“, pleli čipku „Pagusom“ i tkali „Znatiželjnom niti“ - sve igračkama inspiriranim hrvatskom autohtonom baštinom.

Etnografski muzej je pak organizirao već tradicionalnu, četvrtu po redu, „Malu školu etnologije“, koja se ove godine odvijala na području Konavala, u Čilipima i Močićima. Tema ovogodišnje radionice bilo ja samoniklo jestivo bilje, tradicijska priprema takve hrane kao i njezina gastronomska reinterpretacija.

Uz edukativne radionice, u sklopu ovogodišnje EMA-e organizirano je i edukativno predavanje za građanstvo „Hrana kao lijek“ na kojem je viša kustosica Arheološkoga muzeja Ivona Michl predstavila kultnu posudu iz fundusa Muzeja u obliku egipatskog božanstva Besa.

 
loading...
Naslovnica Kultura

Najčitanije

Najnovije