StoryEditorOCM
KulturaBOGATO I RAZNOLIKO

Predstavljen program ovogodišnjih Dana kršćanske kulture

4. travnja 2019. - 14:25

U dvorani Ivana Pavla II. predstavljen je program ovogodišnjih Dana kršćanske kulture koji se u Dubrovniku i Šibeniku obilježavaju po 14., a u Splitu po 15. put. Na konferenciji za medije sudjelovali su generalni vikar Dubrovačke biskupije don Hrvoje Katušić, pročelnik Vijeća za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije Joško Mikuš i član Vijeća za kulturu i znanost povjesničar umjetnosti Ivan Viđen.
Desetodnevni program donosi niz različitih kulturnih događanja od korizmenih koncerata preko izložbe umjetničkih fotografija, prikazivanja filma, predstavljanja knjige, zanimljivih predavanja do uvijek dobro posjećene Noći crkvenih muzeja.

Viđen i Mikuš predstavili su pojedine točke programa. Mikuš je pri tome zahvalio svima koji su doprinijeli ovogodišnjem programu te pozvao sugrađanke i sugrađane da dođu na manifestaciju. Riječi zahvale izrazio je i Katušić, a najprije je zahvalio predstavnicima medija na praćenju svih događanja u sklopu DKK.

- To je jedno vrlo intenzivno razdoblje, svakoga dana se nešto događa, često puta i više programa u istom danu. Pored zahvale vama medijima na praćenju, u ime Dubrovačke biskupije zahvalit ću i nekim institucijama s kojima od samog početka surađujemo, pored zbrojnih zborova svakako je tu Dubrovački simfonijski orkestar, Državni arhiv u Dubrovniku i Kinematografi Dubrovnik. Znate da se sva ova događanju organiziraju u suradnji sa Verbumom iz Splita koji je zapravo i započeo ovu inicijativu. U ime Dubrovačke biskupije pozivamo sve zainteresirane, na prvom redu sve vjernike, da pogledaju program i da se odazovu na točke koje su njima zanimljive - na poseban način ova završna točka, završni koncert Dana kršćanske kulture 15. travnja koji je obilježen korizmenim napjevima što je jedna izvrsna prigoda u kojoj se svakog vjernika može uvesti u otajstvo Velikog tjedna, poručio je Katušić.

Manifestacija se također odvija u Splitu i Šibeniku pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović. Prepoznali su je i Ministarstvo kulture RH, Splitsko-makarska nadbiskupija, Dubrovačka biskupija i Šibenska biskupija. Dani kršćanske kulture u Dubrovniku otvorit će 6. travnja s početkom u 19.30 sati u Katedrali dubrovački biskup msgr. Mate Uzinić, a potom u 19.40 sati slijedi koncert Dubrovačkog simfonijskog orkestra i Akademskog zbora Pro Musica iz Mostara pod ravnanjem maestra Marca Tarduea. Kao solisti u Mozartovom Rekvijemu u d molu, nastupit će sopranistica Martina Zadro, mezzosopranistica Dubravka Šeparović Mušović, slovenski tenor Aljaž Farasin i talijanski bas Leonardo Janni. Ovom djelu prethodit će izvedba djela Ante Crucem, koje je skladatelj Igor Kuljerić, skladao upravo Dubrovačkom simfonijskom orkestru. Ulaz na koncert je slobodan.

26. travanj 2024 23:24