StoryEditorOCM
KulturaGALERIJA DULČIĆ MASLE PULITIKA

Ivan Perak dubrovačkoj publici predstavio svoje "Brodove"

Piše PSD.
22. ožujka 2019. - 00:25

„Brodovi“ naziv je izložbe dubrovačkog umjetnika Ivana Peraka koja je otvorena u Galeriji Dulčić Masle Pulitika. Novi ravnatelj Umjetničke galerije Tonko Smokvina kazao je par riječi o slikaru rekavši kako je njegov opus prepoznat kako od struke tako i od šire javnosti. Ujedno se zahvalio svom prethodniku, Marinu Ivanoviću na dosadašnjem uspješnom vođenju Umjetničke galerije.

Anto Kajinić, pod čijim je stručnim vodstvom Perak 2009. završio poslijediplomski studij Ars Sacra na Akademiji likovne umjetnosti Široki Brijeg Sveučilišta u Mostaru, naglasio je kako ga je u Dubrovnik doveo Antun Karaman kojemu se ovom prilikom zahvalio, a priznao je kako ne može ”zanijekati kako je obuzet stanovitim emocijama” s obzirom na to da ga je slikar, kojeg je pratio četiri semestra, uključio u ovu izložbu. Također, mišljenja je kako je Perakovo slikarstvo na dobrom putu da izraste u respektabilno suvremeno hrvatsko slikarstvo. Nazvao je slikara ”potentnim talentom” te je kazao kako ga u Perakovom slikarstvu i stvaralaštvu dubrovačkog umjetnika Iva Dulčića vidi ”mrlju” kao dodirnu točku.Na kraju je naglasio kako je Dubrovnik ”hrvatska Atena”.

- Svijet koji dokučujemo, nije mističan sam po visini, nego i po dubini, po mikromaterijalnosti. Perak ovu spoznaju maestralno vizualno manifestira tašističkim, neasocijativnim impulsima. Epiderma slikarske površine, stoga, vibrira i diše, neobujmljiva je pogledom i upomoć priziva promatranje (mišljenje) viđenog. Kad slika u naznačenom slučaju počinje disati, ona postaje sam život i nadvladavanje nihilističkog pristupa fenomenu smrti i nestajanja. Smrt se u ovom slikarstvu ne označava krajem i nemoći, nego brodom koji realizira prelaženje iz omeđene stvarnosti u stvarnost bez mjera, trošnosti i empirije. To je Perakov brod snoviđenja, koji postaje stvarnim i mogućim ako ljudski duh ima probuđenu sposobnost vjerovanja i nadanja, zapisao je Kajinić u katalogu izložbe.

Kustos izložb,e Marin Ivanović, također je u kontekstu Perakovih djela spomenuo Dulčića te u sakralnom slikarstvu pronašao još jednu poveznicu između dvojice umjetnika. Svom nasljedniku na mjestu ravnatelja poželio je uspješno ravnanje Umjetničkom galerijom.

- Brodske su prove samo poligon virtuoznom općenju umjetnika i boje. Iskustvo slike spoznaja je totaliteta u kojemu je sve ono što je prikazano samo medij kroz koji se osjetilno očituju značajke autorova stila, inteligencije, čulnosti i svjetonazora, njegova cjelokupna osobnost koja nam se kroz sliku obraća kodiranim jezikom estetske činjenice, zapisao je Ivanović u popratnom tekstu.

Autor je zahvalivši svima samozatajno dodao kako voli slikati, kako slikanjem čini život ljepšim i kako uživa u onome što radi. Postav čini 19 djela, a izložba ostaje otvorena do 28. travnja. bLu

27. travanj 2024 05:39