StoryEditorOCM
KulturaPočeo Znanstveno – stručni skup RIT-a i DKD-a:

 Otkrivanje izgubljenih tekstova u rukopisima multispektralnim analizama

Piše DV
19. ožujka 2019. - 01:45
Znanstveno stručni skup u suradnji Rochester Institute of Technology Croatia (RIT) i  Znanstvene knjižnice Dubrovačkih knjižnica Dubrovnik  (ZKD DKD) ''Spektralno snimanje: budućnost u proučavanju prošlosti: Otkrivanje izgubljenih tekstova u rukopisima multispektralnim analizama'' koji se održava u Dubrovniku od 18. do 20. ožujka 2019., počeo je predavanjem koje se održalo 18. ožujka u ''Saloči od zrcala'' Narodne knjižnice Grad.
 
U ime Dubrovačkih knjižnica nazočnima se obratila ravnateljica Jelena Bogdanović koja je zahvalila profesorima i znanstvenicima s RIT-a na sudjelovanju i pruženoj prilici na održavanju ovog skupa. Istaknula je kako je sve organizirano u vrlo kratkom roku što je iziskivalo veliku angažiranost posebno zahvalivši kolegama  restauratorima Dubrovačkih knjižnica Tini Di Redi, Robertu Kralju i Damjanu Poliću.
 
Na RIT-u se ovom metodom radilo od sredine devedesetih godina prošlog stoljeća i htjelo ju je se proširiti na važnije projekte. Hiperspektralna obrada slike (HIS – hyperspectral imaging) smatra se sposobnim alatom za analizu izblijedjelih ili namjerno izbrisanih povijesnih dokumenata. Cilj ove suradnje je upotrebom modernih tehnologija razotkriti informacije s često izbrisanih i prebrisanih rukopisa koji se nalaze u povijesnim objektima s kulturnim značajem.
Multispektralno snimanje kulturne baštine je disciplina koja se sve više razvija, a bavi se istraživanjem uporabe novih tehnika snimanja povijesnih dokumenata poznatog ili nepoznatog značaja. Naročito su zanimljive tehnike snimanje koje uključuju metode istraživanja i dokumentiranja, a obuhvaćaju valne duljine nevidljive ljudskom oku, kako bi se otkrili novi podatci o predmetima, bilo kroz poboljšanje čitljivosti izblijedjelog ili nečitkog teksta, kroz tehnike istraživanja materijala korištenih prilikom izrade predmeta samog i naknadnih dodataka na njemu (npr. pigmenti, supstrati, alati itd.).
 
Predavači i voditelji radionica: Dr. sc. Roger Easton, Dr. sc. David W. Messinger,  Tania Kleynhans, RIT CIS
 
 U utorak, 19. ožujka od 10 do 15 sati u Znanstvenoj knjižnici na trećem katu održat će se radionica na kojoj će sudjelovati svi predavači. Cilj radionice ovakvog snimanja povijesnih dokumenata je upoznati knjižničare, kustose i znanstvenike sa svim mogućnostima (i nedostacima) multispektralne i hiperspektralne analize. Radionica se sastoji od kratkih prezentacija uspješno pronađenih tekstova, osnova spektralnog snimanja te detaljnog pregleda prikaza na koji način ovakva analiza funkcionira.
 
Nakon održanog predavanja uslijedio je domjenak u predvorju Narodne knjižnice Grad.
 
 
27. travanj 2024 03:45