StoryEditorOCM
KulturaUMJETNIČKA GALERIJA DUBROVNIK

Cvijetni svemir Tomislava Ivanišina

Piše napisao i snimio: Ahmet Kalajdžić
16. ožujka 2019. - 23:04
-Slikarstvo Tomislava Ivanišina nosi u sebi snažnu nit koja se slijedi i od koje se ne odstupa. Životni bitak opisuje se suptilno snagom simbola koji egzistiraju u prirodi. Izložba predstavlja seriju "Divlje cvijeće" - kartografiju učinjenu od kadrova precizirane zbilje. Krajobraz je prolazan motiv za metafiziku teritorija o i u kojem se izražava. Prostor slike utopijski se gradi i označava se kao strukturirana univerzalna cjelovitost- napisala je u predgovoru katalogu izložbe Tomislava Ivanišina kustosica Petra Golušić.

-Sve je u priurodi čudo: svaka travka, svaki list i plod su čudo i nepresušan izvor energije i nadahnuća koji krijepe senzibičlnu dušu. Shvaća tio svaki čovjek, a pogotovo umjetnik koji, senzibilan kakav već jest, sve prirodne fenomene koji ga olružuju gleda na poseban i sebi svojstven način. Potvrđuju to umjetnička djela koja, nastala u povijesnim vremenima i ona koja nastaju danas, dekodiraju odnos ljudi prema prirodi i prirodnim pojavama...Ako je umjetnost"u djelo postavljanje istine bića", onda je Ivanišin svoju umjetničku viziju svijeta, koji mu privlači pažnju i potiče maštu, osvariio na najplemenitiji način- dodao je u istom katalogu povjesničar umjetnosti Antun Karaman.

Što na kraju još reći? Samo ovo: otiđite u Umjetničku galeriju Dubrovnik u kojoj je u subotu navečer otvorena ova izložba i jedno je sigurno: nećete zažaliti.
26. travanj 2024 09:09