StoryEditorOCM
KulturaKONFERENCIJA ZA MEDIJE U FOYERU KMD-a

NAJAVLJENA NOVA PREMIJERA Samo se u teatru Bursa može pobjeći od nedjelje!

Piše PSD.
26. veljače 2019. - 15:49

Konferencijom za medije najavljena je nova premijera u produkciji Kazališta Marina Držića, a riječ je o komadu ”Nemreš pobjeć od nedjelje” prema tekstu Tene Štivičić. Okupljenima su se u foyeru KMD-a obratili ravnatelj teatra Paolo Tišljarić, redateljica Marina Pejnović, glumci Angela Bulum i Bojan Beribaka te scenograf Pietro Boban.

Tišljarić je kazao kako je Tena Štivičić jedna od najvažnijih živućih hrvatskih spisateljica, a cilj je Kazališta prikazati kako suvremene hrvatske autore tako i klasike. Upravo se prikazivanjem ovog komada otvara ciklus postavljanja suvremenih hrvatskih autora na daske dubrovačkog teatra. Pejnović je kazala kako tekst nema klasičnu dramsku strukturu, već se sastoji od nizanja monologa iz svakodnevnog života. Naglasila je kako se svatko može prepoznati u likovima iako je tekst praizveden 1999. Opisala ga je kao ”vrlo otvorenim i transparentnim”, a i publika je vrlo bitan element jer se glumci upravo obraćaju gledateljima.

Boban je izrazio zadovoljstvo rada s redateljicom ustvrdivši kako je bilo vrlo zanimljivo i izazovno. Otkrio je kako je prostor teatra Bursa potpuno prenamijenjen te je sada postao intiman.

Bulum je istaknula kako je njezin lik pomalo melankolični sanjar koji stalno želi nešto novo, drugo i bolje. Lik je to koji nije zadovoljan onime što ima pa je Bulum poručila da tek onda kad izgubimo to nešto ”novo, drugačije i bolje” shvatimo da smo ga već posjedovali.

Beribaka nije krio sreću što je imao priliku raditi s ovom ekipom. Kazao je kako su se upustili u taj komad, ”sastavljali i rastavljali su ga u dijelove” kako bi ”držao vodu” i danas.

Suradnica redateljice je Mirej Stanić, kostimografkinja je Tea Bašić Herceg, a oblikovanje svjetla potpisuje Vesna Kolarec.

Pretpremijera predstave na rasporedu je 28. veljače, premijera 1. ožujka, a slijede reprize 2., 8. i 9. ožujka. Sve izvedbe se održavaju u teatru Bursa s početkom u 20 sati. bLu

26. travanj 2024 13:14