StoryEditorOCM
KulturaMIDSUMMER SCENE

Master Class redatelja Seana Aita za dubrovačke gimnazijalce

Piše PSD.
20. veljače 2019. - 13:34
Popeti se na pozornicu kazališta, imati priliku zaigrati jednu od uloga, učiti od najboljih… to je prilika koja nam se ne pruža često. Hrvatski kazališni festival na engleskom jeziku Midsummer Scene dubrovačkim je gimnazijalcima pripremio nezaboravno iskustvo koje će zasigurno dugo pamtiti.
Midsummer Scene ovom je suradnjom počeo s pripremama za novu sezonu. Ovih dana, pisac i redatelj Sean Aita, koji će režirati novu produkciju festivala, boravi u Dubrovniku kako bi se upoznao s lokacijom i samim gradom u koji će sredinom lipnja dovesti glumački ansambl iz Londona, a koji će biti izabran na audiciji krajem ožujka. Tvrđava Lovrjenac na kojoj će se šestu godinu za redom održati nova Shakespeareova predstava na izvornom jeziku oduševila je Aitu koji je impresioniran poviješću i ljepotom ove neusporedive i jedinstvene ambijentalne lokacije koja je idealna za izvođenje kazališnih predstava.
U sklopu redateljevog posjeta Dubrovniku, producenti festivala Midsummer Scene u suradnji s Kazalištem Marina Držića i Gimnazijom Dubrovnik organizirali su Master Class za učenike gimnazije s redateljem Sean Aitom. Učenici su se mogli bolje upoznati s pozornicom u kazalištu, stručnim terminima koje koriste redatelji i glumci te naučiti ponešto o tome kako nastaje predstava, kako je izgledalo elizabetansko kazalište te čuti neke od najpoznatijih stihova iz mnogih Shakespearovih djela i način na koji se izvode. Zauzvrat su učenici Gimnazije Dubrovnik redatelja upoznali s likom i djelom našeg najvećeg komediografa Marina Držića te mu upriličili kratki igrokaz na engleskom jeziku o Ruđeru Boškoviću i Marinu Držiću.
Sean Aita je nagrađivani profesionalni redatelj i kazališni scenarist koji se izvorno obrazovao kao glumac. Sean je jedan od dva britanska predstavnika u EON, Euopskoj mreži nezavisnih kazališnih djelatnika (European Off-Network of Independent Theatre Practitioners) i redovan gost Bečkog engleskog kazališta, a također je i ravnatelj Bečke engleske kazališne akademije.
Ovogodišnje izdanje Midsummer Scene festivala počinje 21. lipnja. Festival je projekt Grada Dubrovnika i TZ Grada Dubrovnika, a u produkciji Brilliant Events Dubrovnik i Honey-tongued Theatre Productions Ltd. London.
27. travanj 2024 02:32