StoryEditorOCM
KulturaPREDVORJE KAZALIŠTA MARINA DRŽIĆA

FOTO Otvorena izložba svetom Vlahu i Orlandu u čast

Piše Foto: Božo Radić
30. siječnja 2019. - 22:54
Udruga Festa Dubrovnik, Dubrovačka udruga likovnih umjetnika i Hrvatska matica iseljenika organizirali su u predvorju Kazališta Marina Držića izložbu pod nazivom ”Orlando i sveti Vlaho”. U ime udruge Festa okupljene je pozdravila Darija Mikulandra Žanetić.

Povjesničar umjetnosti Marin Ivanović podsjetio je kako Udruga Festa djeluje već 18 godina, podsjetio je i kako se ove godine obilježava 600 godina od postavljanja Orlandovog stupa, isto tako je u šaljivom tonu naveo kako je dva naizgled nespojiva lika, dvije nespojive figure – Parca i viteza Orlanda – spojio Slobodan Nano Vlašić što je rezultiralo idejom za ovu izložbu. Dodao je Ivanović kako je izložba dobro napravljena i kako je koherentna, okuplja 12 autora i 14 radova. Također, pohvalio je rad DULU-a rekavši kako je izložba posvećena nedavno preminuloj članici Udruge Jagodi Lasić. Nazvao je dobrim duhom i nemjerljivim spiritus movensom svih zajedničkih druženja.

Njegov kolega Antun Karaman istaknuo je kako su slavljeničke izložbe često nekritički organizirane. Mišljenja je kako u tim prigodama često nedostaje jasna koncepcija. On i Ivanović kao selektori radova nisu imali velik broj radova za selekciju, ali je Karaman ustvrdio kako je postojanje selekcije umjetnike potaknula da pokažu svoj puni likovni potencijal kako bi njihovi radovi bili među odabranim. Potom je objasnio povijesnu vezu ”kamenog gospara Orlanda” i Dubrovnika.

- Ovakva različita i brojna rješenja unutar iste teme govore ne samo o individualnim poetikama i osobnim stilovima koje umjetnici implementiraju u zadani motiv, već mnogo više o potentnosti Orlandove simbolike i slojevitih, značenjskih mijena upisanih u ovu kamenu skulpturu, među kojima se ona najvažnija, univerzalna i u kontekstu dubrovačke povijesti osobito isticana – slobode – neprekidno pojavljivala na samome vrhu svih vrijednosti u vremenima diskontinuiteta, disturbacija, ugroze i novih početaka, stoji – između ostalog – u tekstu kataloga izložbe kojeg potpisuju Ivanović i Karaman.

Voditeljica dubrovačke podružnice Hrvatske matice iseljenika Maja Mozara poručila je kako je zadatak Matice očuvanje baštine i kulture, ali je isto tako iskazala zadovoljstvo što je izložba posvećena upravo Jagodi Lasić. Valter Kožul je zahvalio Udruzi Festa te Hrvatskoj matici iseljenika na suradnji kazavši kako će im svima Jagoda Lasić faliti kao ”čovjek, prijatelj i član”.

U izložbi sudjeluju: Mišo BaričevićMirica DubčićNikola Nino DubčićMarijan FragićVedran GrabovacMaja Kovačević, Valter Kožul, Loren LigorioPero SkvrceMiro StamatovićJosip Škerlj te Veronika Šulić.

Predsjednik udruge Festa Slobodan Nano Vlašić otvorio je izložbu koju publika može pogledati do 18. veljače.bLu
 
 
26. travanj 2024 07:13