StoryEditorOCM
KulturaUOČI OBLJETNIČKOG FESTIVALSKOG IZDANJA

Novi vizualni identitet za 70. obljetnicu

Piše DV
25. siječnja 2019. - 13:47
Vizualni identitet sedamdesetih Dubrovačkih ljetnih igara koje će se održati od 10. srpnja do 25. kolovoza na gotovo dvadeset scenskih i ambijentalnih lokacija grada Dubrovnika potpisuju Orsat Franković i Ana Opalić. Umjetnicima je polazišna točka u konceptualizaciji rješenja pitanje javnog prostora kao scenskog, što je bio tematski okvir kako ga je postavilo umjetničko vodstvo Igara.

Kao skup otvorenih mjesta u tkivu Grada, javni prostor izaziva napetosti i sukobe oprečnih ideja i interesa. Bipolarne je prirode, ujedno stvaran i utvaran, javan i nedostupan, monumentalan i provincijalan, svačiji, nečiji, ničiji… U funkciji scene ili života, prostor je zajednički resurs kojem upisujemo kolektivna značenja. Rješenje vizualnog identiteta i plakata otvara pitanje tih značenja.

- Vratili smo se kao promatrači na neka od mitskih scenskih mjesta Igara. Znajući da se na njih vraćamo svaki put drugačiji, proizveli smo nove fotografije tih mjesta svjedočeći o vremenu u kojem živimo i okolnostima koje nas određuju. Izmjenom vizure i minimalnim svjetlosnim intervencijama poznati, naizgled ispražnjeni prostori oslobađaju se tereta prijašnjih značenja i otvaraju novim mogućnostima u njihovu čitanju, prerastajući iz prostora uspomena u mjesta nove potencijalnosti. U želji da se odmaknemo od uobičajenog ili očekivanog pri odabiru tipografije i u prijelomu, posegnuli smo za netradicionalnim rješenjima. Okretanje logotipa naglavce, pored ispisivanja obljetnice, u konačnici sugerira i naš odgovor na pitanje treba li ona biti komemorativna svečanost ili prilika za novi početak – zapisali su autori Orsat Franković i Ana Opalić.
27. travanj 2024 05:34