Vijesti Kultura

U PROSTORU BIVŠE ULJARE U RADELJEVIĆU OTVORENA IZLOŽBA

DRUGI SUSRET U DEPOU Dubravka Lošić dubrovačkoj publici ponovno otvorila vrata svog ateljea

U PROSTORU BIVŠE ULJARE U RADELJEVIĆU OTVORENA IZLOŽBA
Slobodna umjetnica Dubravka Lošić otvorila je u prostoru bivše uljare u Radeljeviću izložbu ”Susret u depou II”. Nastavak je to izložbe ”Susret u depou” koja je otvorena 29. studenog 2015. i koja je ujedno bila prva izložba otvorena u autoričinoj radionici. Povjesničarka umjetnosti Jelena Tamindžija kazala je kako je ulazak u atelje ulazak u umjetnikovu intimu te je potom rekla par riječi o svakom od tri ciklusa koja su predstavljeni dubrovačkoj publici.

- Radovi Dubravke Lošić postavljaju se u dijalošku formu svojim nazivima i samom izvedbom koja se otvara daljnjim mogućnostima interpretativnih sljedova, odnosno stvaranja brojnih označitelja. Nazivi serija Kiše Pariz/Lapad/Lovci na vjetar ne preuzimaju konačnost značenja, već se nude kao smjernice autoričinih misli i inspiracijskih poveznica kojima umjetnica potpisuje odricanje od odgovornosti i svjesno ukida autoritet umjetnika pružajući gledatelju mogućnost da svojim prijevodima djela sam dovrši to isto djelo. Površine radova postaju ispisane pluralizmom i ispreplitanjem misli sudionika ove metafizičke izmjene komunikacije u depou gdje se radovi iz umjetničkog mikrokozmosa postavljaju u neposrednu blizinu predmeta iz obiteljske radionice tekstila i vune svjedočeći, kao i sam prostor depoa, o jednoj izbrisanoj i brisanoj kolektivnoj svijesti. Koristeći industrijske materijale koji su skloni koroziji, truljenju, pranju, Lošić ostavlja mogućnost i samim umjetničkim djelima nastavak njihovog vlastitog života kao lik u knjizi koji se otima narativnoj shemi piščeve namjere, napisala je Tamindžija u popratnom tekstu.

Povjesničarka umjetnosti Margarita Sveštarov Šimat izrazila je zadovoljstvo uistinu velikim odazivom publike. Ustvrdila je kako umjetnica ima "veliki obzir i poštovanje prema umjetničkoj gesti". Citirajući riječi svetog Augustina ”Uvijek ispod nečega ima nešto”, povjesničarka umjetnosti poručila je kako upravo ta rečenica opisuje umjetničin rad. Također, citirala je u autoričinu sestru koja je kazala kako ”Dubravka uvijek probija granice”. O dubrovačkoj je umjetnici pisala sedam puta i svaki put kada piše o njoj iznova propituje sebe i njezin rad. Dodala je povjesničarka umjetnosti kako Lošić stvarajući svoja djela "polazi od sebe" te je opisujući njezin rad iskoristila pojam palindroma (igra riječi u kojoj se čitanjem jedne riječi ili čitave rečenice obrnutim redom dobiva isto značenje kao i pravilnim čitanjem nap. a). Tako je istaknula kako je život svojevrsni palindrom, a između "palindromičnog" odnosa neba i zemlje svoje je mjesto našao opus Dubravke Lošić.

Zanimljivo, Sveštarov Šimat piše monografiju posvećenu dubrovačkoj umjetnici koja bi svjetlo dana trebala ugledati sljedeće godine.

- Rastvorena, razmotana, ambalažirana, spremljena i razmještena diljem prostora – u građevinski i od poplavnih voda sigurnim predjelima dotrajale trobrodne tvorničke hale – njezina djela neprekidno, šumovima i disanjem, umnožavaju svoja značenja. Djela koja su već nastala i ona koja su nastajuća, žive u svojim oblicima kao da ne stare, kao da u svojoj esenciji posjeduju obnavljajuću narav prirode bivajući istodobno prijamnik osjećajnosti i odašiljač slike svijeta. Proizilazeći iz Dubravkine autografije – jer svako je njeno djelo biografsko, duboko osobno, uvijek na izvorima vlastite osjetilnosti, traume i pamćenja – ono je apotropejsko i zacjeljujuće. I ono je, prema svojoj senzornoj naravi, psihizmu, rukopisu, materijalu i senzualnom afektu – opus ženskoga roda. Nezamisliv u svojim prosedeima nastajanja – drugome, zabilježila je Sveštarov Šimat.

Umjetnica se okupljenima zahvalila na dolasku, zahvalila se i Sveštarov Šimat koju je pohvalila rekavši kako već dugo prati njezin rad i kako joj je potpora i u dobru i u zlu. Otkrila je kako je Tamindžiju nedavno upoznala i da se nada uspješnoj budućoj suradnji. Zahvalila je i svima koji su joj pomogli istaknuvši da je to ”vojska prijatelja i suradnika”.bLu
Naslovnica Kultura

Najčitanije

Najnovije

MJESEC IZ SNOVA Dubrovnik dobio i šestu

MJESEC IZ SNOVA Dubrovnik dobio i šestu
Nastavili su košarkaši Dubrovnika pobjednički niz. Pobjeda kod kuće protiv splitskog Universitasa u 10. kolu Prv...
MJESEC IZ SNOVA Dubrovnik dobio i šestu

VREMENU UNATOČ Detour rasplesao Stradun

VREMENU UNATOČ Detour rasplesao Stradun
Treći festivalski vikend na 5. Dubrovačkom zimskom festivalu na Stradun je doveo grupu Detour. Unatoč nepovoljni...
VREMENU UNATOČ Detour rasplesao Stradun