StoryEditorOCM
KulturaUMJETNIČKA GALERIJA DUBROVNIK

OTVORENA IZLOŽBA Umjetnine mostarskog Aluminija predstavljene dubrovačkoj publici

Piše PSD.
14. studenog 2018. - 00:23

„Umjetnine iz zbirke tvornice Aluminij Mostar“ naziv je izložbe koja je otvorena u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik. Postav izložbe ja nastao tako što je kustos Moderne galerije iz Zagreba, Željko Marcijuš, odabrao pedesetak djela iz zbirke galerije Aluminij iz razdoblja moderne i postmoderne umjetnosti. Prilikom otvaranja je izrazio žaljenje što se „gospodarski div poput Aluminija nalazi u problemima“, ali je istovremeno izrazio zadovoljstvo što taj gospodarski div „ulaže u umjetnost, otkupljuje umjetnine i organizira izložbe“. V.d. ravnatelja UGD-a Marin Ivanović zahvalio je gostima na dolasku te pozdravio okupljene.  
 
Direktor Odjela za korporativne komunikacije i marketing tvornice Aluminij Darko Juka srdačno je zahvalio domaćinima. Kazao je kako je izložena zbirka prvi put napravila iskorak iz tvorničkog prostora do Dubrovnika. Naime, izložbu zaista čini posebnom činjenica kako je po prvi put od svog osnutka 2000. napustila svoje mostarske prostore kako bi bila predstavljena dubrovačkoj publici
 
Istovremeno, Juka je naglasio kako su mnogi dubrovački slikari poput Tonka Smokvine, Josipa Škerlja ili pak Miša Baričevića izlagali upravo u galeriji tvornice Aluminij. Štoviše, postav čini i nekoliko djela dubrovačkih autora.  Naglasio je Juka kako je zbirka nastala kao izvrstan primjer društveno-odgovornog poslovanja tvornice Aluminija. Osamdeset posto zbirke nastala je u vremenu kad je financijsko stanje dopuštalo otkupljivanje umjetnina. Tvornica je 1992. potpuno uništena i spaljena te je napravljena šteta od 150 milijuna eura. Juka je izdvojio angažman prvog hrvatskog predsjednika Franja Tuđmana koji je pomogao da se ovaj mostarski gospodarski div ponovo „digne na noge“ te 1997. ponovno krene u pogon.  

Fotografijom, slikom i skulpturom, na izložbi se mogu vidjeti radovi 34 umjetnika, kako domaćih, tako i inozemnih autora. Posebno mjesto na izložbi zauzima djelo Gabrijela Jurkića (1886. - 1974.), koji se u svom opusu rasprostire od zakašnjele secesije i simbolizma sve do impresijskoga realizma, te je jedno od najvažnijih imena moderne umjetnosti Bosne i Hercegovine, kao i hrvatske moderne povijesti umjetnosti.

Izložba ostaje otvorena do 12. prosinca. bLu
 

26. travanj 2024 16:55