StoryEditorOCM
KulturaUMJETNIČKA GALERIJA DUBROVNIK

OTVORENA IZLOŽBA "Predjeli Dioniza" iz kista Vatroslava Kuliša

Piše Bruno Lucić Foto: Božo Radić
10. listopada 2018. - 00:02
„Predjeli Dioniza“ naziv je izložbe koju je Vatroslav Kuliš otvorio u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik. Kustos izložbe je jedan od najuglednijih britanskih povjesničara umjetnosti, likovni kritičar i autor knjige „Vizualne umjetnosti 20. stoljeća“ Edward Lucie-Smith, a pri kuriranju mu pomažu direktor zagrebačke galerije Forum Feđa Gavrilović te likovni i književni kritičar, esejist Milan Bešlić. V.d. ravnatelja UGD-a Marin Ivanović naveo je kako je sam autor preuzeo veliki dio u organizaciji izložbe ujedno podsjetivši kako je golema Kuliševa slika bila izložena u prostorijama Galerije prije 22 godine. Neka djela dolaze iz privatnih kolekcija te su posuđena ustanovi samo za ovu priliku. Gavrilović je otkrio pozadinu naslova izložbe: Dioniz upravlja svim iracionalnim, a upravo je to iracionalno bit svakog stvaralaštva. 

- Slikajući valove početkom 1990-ih, Kuliš je bio vođen snažnom željom da uhvati i prenese bit mora, tog moćnog elementa kojemu se ponekada prepušta kao kapetan svoje jedrilice. Nadimanje morske površine na monumentalnim platnima priziva njegov zvuk i energiju, ističe Gavrilović u svom predgovoru o Kuliševim radovima. 

Milan Bešlić piše kako je Kuliš po svojem habitusu cijelim bićem i stvaralačkim nagnućem usredotočen isključivo na istraživanje vlastitoga likovnog jezika. Stoga postupkom redukcije snažnom i silovitom gestom sublimno izražava emocionalnu sastavnicu kao likovnu supstancu vlastitoga izraza otkrivajući iskonsku ljudskost u svojem biću i nove likovne vrijednosti u svojem slikarstvu. Bešlić je na otvaranju istaknuo kako je Kuliševo stvaralaštvo sazrelo na način da se njegova "vrijednost čita na svim razinama" te je odavno izašla iz konteksta nacionalnih okvira, a to je Bešlić argumentirao upravo dolaskom Edwarda Lucie-Smitha iz Londona. 

Lucie-Smith je pak umjetnikov opus povezao s velikim britanskim slikarom romantizma - Williamom Turnerom. Bez obzira što su naizgled apstraktna, Kuliševa djela su za Lucie-Smitha bazirana na prirodi. Napomenuo je kako je u zapadnom slikarstvu čovjek bio u središtu prirode, a kako je u umjetnosti Dalekog istoka potpuno suprotno. Zaključio je gost iz Velike Britanije kako su Kuliševe slike "izuzetno snažne". Slikar je na kraju kratko i skromno ali vidno dirnut poručio kako mu je želja da slike kod promatrača potaknu emocije.

Izložba ostaje otvorena do 4. studenog. bLu
26. travanj 2024 19:57