Vijesti Kultura

UMJETNIČKA GALERIJA DUBROVNIK

OTVORENA IZLOŽBA "Predjeli Dioniza" iz kista Vatroslava Kuliša

UMJETNIČKA GALERIJA DUBROVNIK
„Predjeli Dioniza“ naziv je izložbe koju je Vatroslav Kuliš otvorio u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik. Kustos izložbe je jedan od najuglednijih britanskih povjesničara umjetnosti, likovni kritičar i autor knjige „Vizualne umjetnosti 20. stoljeća“ Edward Lucie-Smith, a pri kuriranju mu pomažu direktor zagrebačke galerije Forum Feđa Gavrilović te likovni i književni kritičar, esejist Milan Bešlić. V.d. ravnatelja UGD-a Marin Ivanović naveo je kako je sam autor preuzeo veliki dio u organizaciji izložbe ujedno podsjetivši kako je golema Kuliševa slika bila izložena u prostorijama Galerije prije 22 godine. Neka djela dolaze iz privatnih kolekcija te su posuđena ustanovi samo za ovu priliku. Gavrilović je otkrio pozadinu naslova izložbe: Dioniz upravlja svim iracionalnim, a upravo je to iracionalno bit svakog stvaralaštva. 

- Slikajući valove početkom 1990-ih, Kuliš je bio vođen snažnom željom da uhvati i prenese bit mora, tog moćnog elementa kojemu se ponekada prepušta kao kapetan svoje jedrilice. Nadimanje morske površine na monumentalnim platnima priziva njegov zvuk i energiju, ističe Gavrilović u svom predgovoru o Kuliševim radovima. 

Milan Bešlić piše kako je Kuliš po svojem habitusu cijelim bićem i stvaralačkim nagnućem usredotočen isključivo na istraživanje vlastitoga likovnog jezika. Stoga postupkom redukcije snažnom i silovitom gestom sublimno izražava emocionalnu sastavnicu kao likovnu supstancu vlastitoga izraza otkrivajući iskonsku ljudskost u svojem biću i nove likovne vrijednosti u svojem slikarstvu. Bešlić je na otvaranju istaknuo kako je Kuliševo stvaralaštvo sazrelo na način da se njegova "vrijednost čita na svim razinama" te je odavno izašla iz konteksta nacionalnih okvira, a to je Bešlić argumentirao upravo dolaskom Edwarda Lucie-Smitha iz Londona. 

Lucie-Smith je pak umjetnikov opus povezao s velikim britanskim slikarom romantizma - Williamom Turnerom. Bez obzira što su naizgled apstraktna, Kuliševa djela su za Lucie-Smitha bazirana na prirodi. Napomenuo je kako je u zapadnom slikarstvu čovjek bio u središtu prirode, a kako je u umjetnosti Dalekog istoka potpuno suprotno. Zaključio je gost iz Velike Britanije kako su Kuliševe slike "izuzetno snažne". Slikar je na kraju kratko i skromno ali vidno dirnut poručio kako mu je želja da slike kod promatrača potaknu emocije.

Izložba ostaje otvorena do 4. studenog. bLu
Naslovnica Kultura

Najčitanije

Najnovije

Počelo uklanjanje olupina kroz Konavle

Počelo uklanjanje olupina kroz Konavle
Općina Konavle je proteklog tjedna počela s akcijom uklanjanja olupina s područja Konavala. U suradnji s Mjesnim...
Počelo uklanjanje olupina kroz Konavle

U petak nastupa Plesni studio Lazareti

U petak nastupa Plesni studio Lazareti
Završna produkcija Plesnog studija Lazareti održati će se 28. lipnja u 21 sat u ljetnom kinu Slavica. Brojne kor...
U petak nastupa Plesni studio Lazareti