StoryEditorOCM
KulturaOTVORENA IZLOŽBA U ATRIJU PALAČE SPONZA

MIŠO BARIČEVIĆ, VEDRAN GRABOVAC, LOREN LIGORIO I JOSIP ŠKERLJ Četiri mladića opčinjena babljim ljetom 2018.

Piše PSD.
18. rujna 2018. - 00:37

Izložba ”4 mladića na babljem ljetu 2018.” otvorena je u atriju palače Sponza. Iza naslova se zaista kriju četiri mladića, četiri zrela, talentirana i kreativna ”mladića”, to su naime dobro znani dubrovački slikari Mišo Baričević, Vedran Grabovac, Loren Ligorio i Josip Škerlj. ”Mladići” su to koji stvaraju s gotovo božanstvenom lakoćom, kao da svaku noć u svojim ateljeima ugošćuju muze, s njima je inspiracija u dobrom društvu jer oni je umiju pretočiti u konkretno likovno stvaralaštvo. Upravo su ta četiri ”mladića” udružili svoje kistove, svoje likovne i kolorističke snage, težnje i vibracije i dubrovačkoj javnosti pokazali kako oni gledaju na bablje ljeto 2018. Ono im je, može se slobodno reći, velikodušno zahvalilo te pružilo ugodnu rujansku večer. Teo Trostmann govorio je na otvaranju te je kazavši nekoliko riječi o svakom ”mladiću” rekao kako se radi o ”zrelim umjetnicima” koji su dosegli svoj zenit.

- Josip Škerlj je neformalni vođa i zaslužni spiritus movens toga kruga, pjesnički duh u stalnim mijenama, ali i u odisejskim lutanjima usidren u realnost, u slavljenje zemnoga i ljudskoga, s dobrim i lošim konotacijama – jer čovjek sam i ništa ljudsko mi nije strano! (…) Vedran Grabovac je čovjek kojeg sam nepravedno smatrao isključivo ekspresionistom koji slika srcem emotivno kao Masle (…) Slikarstvo Lorena Ligoria je nešto sasvim drugo, to je skidanje vela stvarnosti promišljanjem ”na drugu, treću, desetu loptu”, nikako na prvu. (…) Baričević koji je kolosalan crtač i portretist unio je u ovaj ciklus vedrinu ljeta i nepritajenu držićevsku maliciju kojom promatra tustu amerikansku turistkinju u našoj ljetnoj Arkadiji, zapisao je, između ostalog, Trostmann u katalogu izložbe.

U ime ova četiri simpatična i draga ”dubrovačka likovna mušketira”, govorio je Grabovac koji je zahvalio okupljenima na dolasku. Brojnost publike pokazala je još jednom koliko su ovi ”mladići” cijenjeni u gradu, a svi oni koji žele, a još nisu pogledali njihovo bablje ljeto 2018., to mogu do prvoga dana listopada, do kada će slike ovih ”momaka od kista” s najljepšim potezima krasiti stoljetne zidove atrija palače Sponza. bLu

26. travanj 2024 09:11