StoryEditorOCM
KulturaART RADIONICA LAZARETI

PJESNIČKA VEČER Marko Tomaš otkrio svoj poetski Trideset deveti maj

Piše PSD.
17. kolovoza 2018. - 03:10

Potpuno ležerno i neopterećeno, autor Marko Tomaš u Art radionici Lazareti predstavio je svoju zbirku pjesama "Trideset deveti maj". Ulogu moderatorice preuzela je književnica i pjesnikinja Staša Aras koja je svoja pitanja crpila i iz društvenih, a ne samo književnih ili pjesničkih tema. Naime, Tomaš svoje tekstove redovno objavljuje u tiskovinama u cijeloj regiji te se u njima osvrće i na društvene pojave, isto čini i u svojim stihovima. Tako je, primjerice, naveo kako je "konzervativan" u smislu da više truda uloži u tekstove koji će biti publicirani na papiru istovremeno znajući kako na internetu tekstovi, tragovi ostaju puno duže. Dodao je kako je u svom pjesničkom izričaju nepatvoren i direktan, ali i da ga mnogi kritičari kritiziraju radi stila, radi njegove "estradne lirike". On pak takve naziva "čuvarima književnosti" i "dušobrižnicima" koji književnost zapravo štite od publike. Tomaš zapravo voli provocirati, a pisanje naziva zanatom.

Otkrio je kako se neke njegove pjesme grade na temeljima šlagera pa i šansonijera, a osjeti se i velika količina patetike koju Tomaš nipošto ne skriva. Dapače, kazao je kako uopće ne bježi od patetike te kako se cijeli ljudski život odvija u tim amplitudama, a patos je pojedincu postao skoro svakidašnja i neizbježna pojava. Objavio je više od 17 knjiga, a predstavljanje nove zbirke pjesama "Trideset deveti maj" prvo je predstavljanje ovih ukoričenih stihova u Hrvatskoj.

Pred sami kraj ove vrlo opuštene pjesničke večeri Tomaš je pročitao nekoliko svojih pjesama, objasnio njihove pozadine, a vrlo dojmljive bile su dvije pjesme iz prijašnjih zbirki koje su itekako ostavile utisak. Večer je okončala druženjem, ležerno i neopterećeno. bLu

27. travanj 2024 03:07